Pupovac: Za dešavanja u Borovu odgovorni oni koji podstiču na mržnju i nasilje

  • 02.05.2021.15:26

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je da su za jutrošnja dešavanja u Borovu, gdje je grupa muškaraca pozivala na ubistvo Srba, odgovorni svi oni koji ih na to podstiču na mržnju i nasilje.

"Svi koji imaju državnu volju, a ne preduzimaju ništa, su suodgovorni. Zadnje ću kriviti navijače, prvi koji su odgovorni su oni koji na to podstiču dajući im svojim primjerom, motiv, razlog, pa i metu", rekao je Pupovac na vanrednoj konferneciji za novinare u Zagrebu.

On je naveo da je jutros to bio govor koji održava ratno stanje i želi ratno stanje i širi prostor netolerancije, mržnje i podstiče na nasilje.

"Želim iskazati žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima podsticaj došao sa saborske govornice ili od najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i mene", naveo je Pupovac.

On je ispričao i kako je načelnik Borova umalo dobio batina kad je prolazio pored navijača koji su radili mural, prenijeli su hrvatski mediji.

Veća grupa muškaraca prošla je jutros, na pravoslavni Vaskrs, kroz Borovo uz povike "Ubij Srbina". Njih je pratila policijska patrola, a ulicom se orilo "Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati".