Hrvatska

Pupovac: Zabrinut sam zbog najave ukidanja manjinske škole u Vukovaru

  • 04.06.2021.16:18

ZAGREB - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je danas, povodom najave gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da će ukinuti manjinske škole, da se političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar i da je potrebno raditi na međunacionalnom povjerenju.

"Zabrinut sam jer nakon popisa stanovništva, nakon ćirilice i njenog statusa u Vukovaru, gradonačelnik nalazi pitanje manjinskih škola kao glavnu temu kojom će se baviti naredne četiri godine", rekao je Pupovac na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je istakao da se na ovakav način ne mogu rješavati odnosi između srpske i hrvatske zajednice, te da je za to potreban drugačiji pristup.

"Oni ne vide problem u sebi i svom političkom piromanstvu, nego u zagarantovanim pravima nacionalnih manjina, pravu na školovanje na vlastitom pismu", rekao je Pupovac.

On je posjetio da je proteklih godina bilo nasilnih događaja u mladoj populaciji i da ga zanima da li će oni biti nastavljeni.

"Nadam se da će ljudi koji drugačije misle reći `ne` takvim nastojanjima i najavama i u Gradskom vijeću i u Hrvatskom saboru", rekao je Pupovac.

Povodom napada pripadnika vukovarske navijačke grupe "Grobari" na dječaka od 13 godina u Vukovaru, Pupovac je rekao da takav događaj za svaku osudu.

"Želim uputiti izvinjenje porodici dječaka zbog onog što se dogodilo. Ne postoji nikakvo opravdanje za ovaj čin", rekao je Pupovac.

Tagovi: