Hrvatska

Rasprava o opozivu Plenkovića sa mjesta premijera

  • Извор: Индекс
  • 22.02.2023. 22:12

Hrvatski sabor sutra će raspravljati o opozivu premijera Andreja Plenkovića na prijedlog 33 opoziciona poslanika, koji kao razloge za opoziv navode korupcijske afere te neprovođenje zdravstvene reforme i pravovremene obnove nakon potresa.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja dolazi na saborsku raspravu prvi put otkako je Plenković u oktobru 2016. preuzeo premijersku dužnost. Opozicija je proteklih godina bezuspješno pokušavala opozvati cijelu vladu i niz ministara, ali nikad premijera.

Pitanje povjerenja Plenkoviću inicirao je Domovinski pokret, koji je, u saradnji s ostalom opozicijom, prikupio potrebne potpise da se taj prijedlog nađe u saborskoj proceduri.

Opozicija: Brojni su razlozi za opoziv

Opozicija navodi da su brojni razlozi za opoziv - od afere Janaf, preko milijardu kuna izvučenih iz Ine i zatvaranja sisačke Rafinerije, izostale obnove i zdravstvene reforme do afere Software i SMS, u kojoj je, smatraju, kompromitovan zbog poruka bliskih saradnika upućenih direktorima javnih firmi.

Vlada odbija sve navode iz opozicionog prijedloga kao neutemeljene i ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru.

Radi se o prijedlogu koji je "još jedan loš uradak opozicije koji se zasniva na nizu neistina i netačnih tvrdnji", uzvratili su, među ostalim, iz vlade, koja se o inicijativi izjasnila u pet detaljno objašnjenih tačaka.

"Potpuno je neistinita tvrdnja predlagača da je predsjednik Vlade kompromitovan tekstualnim porukama koje su objavljene u medijima. Navedene tekstualne poruke ničim ne ukazuju na njegovu povezanost s bilo kakvim krivičnim radnjama", navodi vlada.

Početak rasprave o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja predviđen je za 15 sati, a sabor će prije toga objedinjeno raspravljati o izmjenama zakona o akvakulturi i o morskom ribarstvu.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок