Reagovanje

Ruska pravoslavna crkva o priznanju crkve S. Makedonije: Priznajemo isključiva kanonska prava SPC

  • Извор: Танјуг
  • 10.05.2022. 09:47

Nakon što je Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije priznao takozvanu crkvu Sjeverne Makedonije, oglasila se i Ruska pravoslavna crkva.

"RPC priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve SPC u Sjevernoj Makedoniji", poručio je sekretar Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Igor Jakimčuk.

"Stav RPC će prije svega uzeti u obzir pristup tom problemu Srpske crkve, kojoj i dalje priznajemo isključiva kanonska prava u Sjevernoj Makedoniji", rekao je on, prenosi Sputnjik.

Podsjetimo, Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije, na čijem je čelu vaseljenski patrijarh Vartolomej priznao je na jučerašnjem zasjedanju takozvanu crkvu Sjeverne Makedonije.

U saopštenju Patrijaršije se navodi da kao naziv ove crkve, ona priznaje Ohridsku, "imajući u vidu da je područje njene nadležnosti u granicama države Sjeverne Makedonije".

Makedonska Pravoslavna crkva u svom saopštenju tvrdi da tom odlukom Patrijaršija nakon višedecenijskog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, "otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve".

"To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svijetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je "izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije" i najava da MPC više nije u raskolu sa cijelim pravoslavnim svijetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava. Kako navodi MPC, slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.


(Foto: Pixabay)

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)