Избори за Хрватски сабор

СДП навео разлоге због којих Уставни суд не може забранити кандидатуру Милановићу

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 17.03.2024. 08:01

Предсједник СДП Пеђа Грбин припремио је допис у којем од Уставног суда тражи "да се очитује може ли Предсједник Републике за вријеме обављања дужности бити кандидат на изборима за Хрватски сабор".

У релативно кратком допису, који садржи страницу и пет редака, Пеђа Грбин се најприје позива на члан 96. став 1. Устава, који прописује да предсједник не може обављати ниједну другу јавну или професионалну дужност, док став 2. каже да предсједник Републике након избора подноси оставку на чланство у политичкој страници и о томе обавјештава Хрватски сабор.

Осим тога, цитирају се закони који Уставном суду дају надлежност контроле уставности и законитости избора, а потом закони који прописују услове за кандидате за посланике у Сабору.

Полиција у Србији 30 минута пратила возача из БиХ, починио чак 12 тешких прекршаја

Полиција у Србији 30 минута пратила возача из БиХ, починио чак 12 тешких прекршаја

Чланови СДП који су проучавали уставну позицију ове необичне кандидатуре кажу да је уставна одредба из члана 96, која каже да предсједник не може обављати ниједну другу професионалну или јавну дужност, иста као што је била у вријеме полупредсједничког система, када је предсједник Републике био Фрањо Туђман.

Једина је разлика, каже саговорник из СДП, у томе што је предсједник тада могао бити члан и предсједник политичке странке, пише Јутарњи лист.

Подсјећа да је Туђман на изборима 1992. и 1995. као предсједник државе био носилац и кандидат на ХДЗ-овим листама, те да је Влатко Павлетић као предсједник Сабора обављао и дужност предсједника Републике након што је Туђман умро, а истовремено био ХДЗ-ов кандидат на изборима за Сабор у 7. изборној јединици. Пошто је ХДЗ изгубио изборе, Павлетић је мандат за састављање Владе повјерио Ивици Рачану.

Нови детаљи тешке несреће код Рогатице: Четири особе тешко повријеђена, а три лакше

Нови детаљи тешке несреће код Рогатице: Четири особе тешко повријеђена, а три лакше

„Уставни суд не може другачије оцијенити ову ситуацију осим да каже како оно што је допуштено ХДЗ није допуштено СДП“, закључио је он.

Уставни суд Хрватске саопштио је да ће се у понедјељак, 18. марта, изјаснити о најави кандидатуре предсједника Зорана Милановића на предстојећим парламентарним изборима на листи СДП.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина