Komemoracija

Sjećanje na ubijene Srbe u Plavnu i Gruborima kod Knina

  • Извор: АТВ
  • 25.08.2023. 07:23

Komemoracija srpskim civilima, uglavnom starima ubijenim u pogromu "Oluja", biće održana danas u selu Plavno i njegovom zaseoku Grubori kod Knina.

Iz Srpskog narodnog vijeća najavili su početak komemoracije pored krsta postavljenog za žrtve cijelog sela u Plavnom, a potom u njegovom zaseoku Grubori.

Srpske civile u zaseoku Grubori ubili su pripadnici antiterorističke jedinice "Lučko" u sastavu Specijalne policije Hrvatske tokom akcije "Oluja obruč".

Prema podacima Veritasa, u selu Plavnu u avgustu 1995. godine, uključujući i šestoro žitelja Grubora, ubijen je ukupno 31 mještanin srpske nacionalnosti prosječne dobi iznad 70 godina, među kojima devet žena.

U Veritasu ističu da je za zločin u Gruborima do sada procesuirano osam pripadnika hrvatske vojske i policije i svi su, uprkos mnoštvu materijalnih i personalnih dokaza o jedinici koja ga je počinila i o komandnoj liniji, u "nedostatku dokaza" pravosnažno oslobođeni.

U selu Plavnu, u kojem su Grubori jedan od više zaselaka, po popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo je 1.729 žitelja, među kojima je bilo 1.708 Srba ili 99,3 odsto. Prema popisu iz 2011. godine, u Plavnu su živjela 253 žitelja.

U tom selu je 2021. godine popisan 121 stanovnik, ali bez odrednice o nacionalnoj pripadnosti, dok u Gruborima više niko ne živi.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: