Obilježen Dan borac

Kostajnica: Zahvalnost palim borcima za Srpsku i slobodu

  • Извор: СРНА
  • 09.07.2023. 12:31

U Kostajnici je danas obilježen Dan boraca ove opštine kojih je oko 900 učestvovalo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, 42 su poginula, a 128 je ranjeno.

Tim povodom na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu vijence su položili načelnik opštine Nikola Јanjetović i predsjednik Opštinske boračke organizacije Miroslav Marinković sa predstavnicima porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te delegacije Skupštine Opštinske boračke organizacije i boračkih organizacija iz Kozarske Dubice i Prijedora.

Marinković je izjavio Srni da su borci iz Kostajnice, njih ukupno oko 900, prošli mnoga ratišta i dali značajan doprinos Republici Srpskoj, a život su položila 42, dok ih je 128 ranjeno.

- Prošli su gotovo sva ratišta, od sarajevskog, dobojskog, krupskog, srbobranskog, grahovskog do Suve Međe. Borci iz naše opštine su, osim u kostajničkom petom bataljonu u sastavu novogradske brigade, bili i u 16. banjalučkoj, 43. prijedorskoj, 11. dubičkoj i drugim ratnim jedinicama - naveo je Marinković.

On je rekao da su članovi porodica poginulih boraca i ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije u Kostajnici stambeno zbrinuti.

- Što se tiče problema i statusa demobilisanih boraca, nismo u potpunosti zadovoljni, ali to se rješava na republičkom nivou. Na lokalnom nivou bi se moglo uložiti više truda da se poboljša medicinska pomoć koja je skupa, a zdravstveno stanje naših boračkih kategorija je pogoršano - rekao je Marinković.

Јanjetović je istakao da je u opštinskom budžetu ove godine planirano 50.000 KM, što će biti isplaćeno boračkoj populaciji po završetku izrade pravilnika, a to se očekuje na jesen.

On je rekao da, osim ovih sredstava, opština za troškove boračke organizacije izdvaja oko 16.000 KM.

Јanjetović je čestitao Dan boraca opštine Kostajnica i izrazio zahvalnost svima koji su dali svoje živote i zdravlje za Republiku Srpsku i slobodu.

Prema informaciji iz opštinskog Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu, lična prava ostvarena kategorizacijom u Kostajnici danas ostvaruju 692 borca, a pravo na ličnu vojnu invalidninu 119 ratnih vojnih invalida.

Odlikovano je pet boraca, a članovima 35 porodica dodijeljena su odlikovanja posthumno odlikovanih boraca.

Među odlikovanjima su Medalja zasluga za narod, Zlatna medalja za hrabrost, Srebrna medalja za hrabrost i Medalja majora Milana Tepića. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)