Javnost se ne smiruje

Skandal u Sjevernoj Makedoniji: Zločincima Oslobodilačke narodne armije podignut spomenik

  • Извор: Курир
  • 09.05.2022. 16:53

Dok se makedonska javnost ne smiruje zbog podizanja 20-metarskog spomenika ONA u selu Slupčane , bivši pripadnik zločinačke ONA Harun Aliju , poznat kao komandant Kuštrimi, dobio je spomenik ovog vikenda u selu Nikuštak.

Aliju, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva pripadnika specijalnih jedinica MUP-a "Tigrovi", kao dio kriminalne grupe, ubijen je u obračunu sa policijom kod skopskog sela Raduša 2010. godine. Spomenik u Nikuštaku podignut je Aliuu i još četvorici bivših pripadnika ONA Džetuli Miftari, Džemalu Šaćiriju, Abazu Bećiriju i Muzaferu Agušiju. Kako prenose portali na albanskom jeziku, spomenik su finansirali stanovnici Nikuštaka. 

"Sloboden pečat", nije dobio odgovor od predsjednika opštine Lipkovo Erkana Arifija da li postoji građevinska dozvola za spomenik.

Organizator manifestacije na otkrivanju spomen-ploče rekao je da ovo selo poštuje poginule heroje i njihove porodice. 

"Ideal palih heroja nije samo da se prave spomen-ploče ili da se na njih podsjećaju samo na dan kada umru , ideal heroja je da uvijek imamo pale ratnike u našim glavama i da brinemo o njihovim porodicama", rekao je  Fuat Bećiri, sin jednog od pripadnika ONA kome je postavljena spomen - ploča , piše portal "Lajm". 

"Znam da ono što ste željeli i očekivali 2001. nije ostvareno", dodao je. Sve što mogu da kažem je nešto što ne odgovara stvarnosti, ali kažem vam, veličina 2001. godine sa svim poginulim borcima i žrtvom naroda je bila velika pobjeda, jer kada je u ratu narod je na čelu. armije, ta vojska nikada nije poražena",  rekao je stručnjak Hisni Šaćiri koji je 2001. napustio parlament i pridružio se ONA.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.