Hrvatska

Slavonski Brod treći najgori u Evropi po kvalitetu vazduha

  • 17.06.2021. 15:33

Slavonski Brod treći je najgori grad u Europi po kvalitetu zraka, po novim podacima Evropske agencije za okolinu (EEA) koji pokazuju da više od polovice evropskih gradova i dalje ima problem sa zagađenjem vazduha unatoč smanjenju emisija tokom prošlogodišnjeg karantina zbog pandemije koronavirusa.

Najgora situacija je u istočnoj Evropi, gdje je ugljenik i dalje važan izvor energije.

Najzagađeniji je vazduh u poljskom gradu Nowy Sacz, gdje dvogodišnji prosjek zagađenja sitnim lebdećim česticama promjera manjeg od 2.5 mikrometara (PM2,5), koje su jako štetne za zdravlje, iznosi 27.3 mikrograma po metru kvadratnom.

Na drugom mjestu je italijanska Cremona s 25.9 mikrograma PM2,5 čestica po metru kvadratnom, a na trećem Slavonski Brod s 25.7 mikrograma PM2,5 čestica po metru kvadratnom.

Tri grada s najčišćim vazduhom u Evropi su Umea u Švedskoj (3.7), Tampere u Finskoj (3.8 mikrograma) i Funchal (4.2) u Portugalu.

Loše i u Zagrebu

U Zagrebu dvogodišnji prosjek zagađenja vazduha PM2,5 česticama iznosi 15.8 mikrograma po metru kvadratnom, što je loš kvalitet vazduha, a u Rijeci 10.6, što je umjereno zagađenje, po podacima Evropske agencije za okolinu.

Evropska agencija za okoliš analizirala je podatke iz 323 evropska grada 2019. i 2020. i utvrdila da su u njih samo 127 nivoa lebdećih čestica PM2,5 bile ispod nivoa koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Тагови: