Sjećanje na sve izgubljene živote

Služen pomen zvjerski ubijenim Srbima u Glinskoj crkvi

  • Извор: РТРС
  • 29.07.2022. 10:10

U Glini je služen pomen Srbima nad kojima su ustaše izvršile masakr u Glinskoj crkvi 1941. godine.

Pomen je služio Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim.

Iz Srpskog narodnog vijeća najavljeno je da će u 19 časova biti održana komemoracija žrtvama jednog od najvećih ustaških zločina počinjenog u ljeto 1941. u pravoslavnom hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

Komemoracija će biti održana u znak sjećanja na sve izgubljene živote u genocidnoj kampanji na mjestu nekadašnje bogomolje, na kojem je u znak sjećanja 1969. godine podignut Spomen-dom koji je u pokušaju brisanja sjećanja 1995. godine preimenovan u Hrvatski dom, naveli su iz SNV-a.

Glina i njena okolina spadaju među najveća gubilišta Srba u bivšoj Јugoslaviji u Drugom svjetskom ratu.

Na gubilištima Gline ubijani su Srbi iz Banije i Korduna (mnogi iz srezova Glina i Vrginmost/) koji su hvatani prilikom masovnih potjera ili njihovih pojedinačnih dolazaka u Glinu, zatim Srbi iz Srema, Slavonije i BiH , kao i Јevreji, koji su dovođeni na suđenje u Pokretni prijeki sud.

Posebnu težinu tih zločina čini pokolj Srba u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, gdje su u jednoj noći ubijeni muškarci iznad 14 godina.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм