Da se ne zaboravi

Zločin u Glini: "Odveli su ih na prevaru da idu kao na dobrovoljni rad, nakon toga ih zvjerski ubili"

  • Извор: СРНА
  • 28.07.2022. 08:13

U Glini će sutra biti služen parastos Srbima sa Korduna koje su ustaše zvjerski ubile 1941. godine u crkvi u tom mjestu, a sjećanju na njihovo stradanje prisustvovaće predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Arlov je podsjetio da su ustaše u Pravoslavnoj crkvi u Glini od 29. jula do 3. avgusta 1941. godine zvjerski ubile i zaklale oko 1.600 Srba većinom iz sela Blatuša, Podgorje, Čemernica, Batinova Kosa i još nekoliko srpskih sela iz tada kotara Vrginmost.

On je napomenuo da je taj strašni zločin poznat kao Ilindanski pokolj i da će sjećanju na taj događaj prisustvovati kao potomak srpskih žrtava tog velikog ustaškog pokolja.

Sveta liturgija i parastos biće služeni od 9 časova u Pravoslavnoj crkvi u Glini, a potom će biti položeno cvijeće na mjestu njihovog stradanja, u centru grada.

"Odveli su ih na prevaru da idu kao na dobrovoljni rad, nakon toga su ih odveli u crkvu i zvjerski ubili", rekao je Arlov Srni.

On je dodao da su posmrtni ostaci oko 2.300 ubijenih Srba, donesenih iz okolnih jama, pohranjeni 1951. godine u spomen-kosturnicu na pravoslavnom groblju u Glini.

To su, kako je naveo, bili Srbi iz Gline, Kostajnice, Dubice i Korduna, zvjerski ubijeni u pokoljima u maju i avgustu 1941. godine.

Arlov je podsjetio da je Vlada Republike Srpske na inicijativu potomaka žrtava i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline prošle godine potpuno obnovila spomen-kosturnicu na pravoslavnom groblju u Gline za koju je donirala 23.000 evra.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина