Speleolog

Spašena iz pećine nakon 30 sati, evo u kakvom je stanju

  • Извор: Телеграф
  • 17.04.2023. 08:30

Oko četiri sata ujutru, 31 sat nakon što su započeli akciju, slovenački spasioci su uspjeli da urade nešto nevjerovatno - uz nadljudske napore uspjeli su da spasu ženu speleologa iz nove pećine u blizini Dolenja u opštini Cerknica u Sloveniji.

Prema saznanjima 24ur, njeno stanje je nepromijenjeno - u nesvijesti je, ali reaguje na bolne nadražaje. Ima povredu glave ali je stabilna. Pregledali su je ljekari, kolima Hitne pomoći odvezena u Cerknicu, a odatle helikopterom u UKC Ljubljana.

Malo poslije četiri sata ujutru, spasilac Mateja Mazgan Senegačnik, koji je, zajedno sa nekoliko desetina svojih kolega, nije spavao dva dana zbog spasilačke misije, obavijestio je medij da je žena (33) najzad izvučena iz uske Vranjedolska pećine.

Spasioci su je na nosilima iznijeli na površinu četiri sata i pet minuta nakon što su započeli izazovno putovanje sa mjesta nesreće, koja se dogodila na dubini od stotinjak metara.

Ovo su mečevi 1. kola turnira Srpska open (FOTO)

Ovo su mečevi 1. kola turnira Srpska open (FOTO)

Zbog njenog teškog zdravstvenog stanja podizanje nosila sa žrtvom je bilo sporo i kontrolisano, na pojedinim mjestima i vertikalno. Sve vrijeme bila je u pratnji doktorke Tine Bizjak koja je pratila njeno stanje, a pridružio joj se i medicinski tehničar Samo Milanič. Ako se situacija pogorša, oni bi prestali da dižu nosila i odlučili kada mogu da nastave.

Na sreću, to nije bilo potrebno, jer su spasioci uspjeli. Čim je žrtva na nosilima podignuta na površinu, pregledali su je. Ona je kolima Hitne pomoći prevezena u Cerknicu, a potom helikopterom u UKC Ljubljana.

Spasioci, koji su eksplozivom proširili najuže dijelove Vranjedolske pećine, završili su posao sinoć oko 18 časova.

Ostali spasioci, koji su pritekli u pomoć iz cijele Slovenije, pripremili su sve za bezbijedan prenos žene. Oko 23 sata počeli su da je dižu sa dubine od oko 100 metara.

Koliko dugo poslije Vaskrsa možete jesti jaja?

Koliko dugo poslije Vaskrsa možete jesti jaja?

Da podsjetimo, nesreća se dogodila u subotu oko 18.30 sati na dubini od oko 100 metara, kada je veliki kamen pao speleološkinji na glavu. Sa njom je bilo još pet speleologa, koji nisu povrijeđeni.

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.