Reakcija

SPC: Rezolucija EP, zasnovana na predrasudama, duboko razočaravajuća

  • Извор: СРНА
  • 14.03.2022. 16:27

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da potpuno neopravdano pominjanje SPC u Rezoluciji Evropskog parlamenta, zasnovano isključivo na dubokim istorijskim predrasudama i tendenciozno kreiranim stereotipima, nije iznenađujuće, ali je duboko razočaravajuće.

Stavljanje SPC u ulogu uzročnika "napetosti među etničkim grupama na Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice", potpuno je suprotno činjenicama i zalaganju Crkve u svakodnevnom životu i SPC takav stav odlučno odbija.

"Crkva se bez prestanka moli za mir, gradi mir i podstiče svoj vjerni narod da zacjeljuje rane prošlosti, unapređuje povjerenje i gradi mostove saradnje sa susjedima, bez obzira na to kako se mole i kom narodu pripadaju", navedeno je u saopštenju.

Kvalifikovanje SPC u Rezoluciji, suprotno ovim neoborivim i opšte poznatim činjenicama, daje netačnu sliku i rezultate koji nisu u skladu sa ciljevima zbog kojih je osnovana i postoji EU, sudeći bar po njenim proklamovanim načelima i zvaničnim dokumentima, a to su mir, pravda i sloboda za sve, naveli su iz SPC.

Iz SPC su ukazali da je zaista začuđujuće stavljanje u negativan kontekst pitanja zaštite tradicionalnih porodičnih vrijednosti, za koje se SPC zalaže na isti način kako to čini i Ruska pravoslavna crkva, kao i sve ostale pomjesne pravoslavne crkve bez izuzetka, ali, ni najmanje različito, i Katolička crkva, kao i neke crkve reformacije.

"O tome svjedoči, na primjer, zajednička izjava pape Franje i patrijarha Kirila data na Kubi, kao i niz izjava koje je papa Franja, kao i njegovi prethodnici, dao zajedno sa patrijarhom Vartolomejom, kojima i katolici i pravoslavni zajedno reafirmišu porodicu kao prirodno središte života čovjeka i društva. Slična načela o braku nalazimo i u islamu, kao, naravno, i u judaizmu", istaknuto je u saopštenju.

Iz SPC su naglasili da su to elementarne i ujedno univerzalne antropološke vrijednosti na kojima opstaje ili pada ne neka nacija, država ili unija nego ljudska civilizacija, tako da se ne mogu mijenjati u zavisnosti od mišljenja bilo kog političkog foruma ili društvene grupe.

"Crkva, kako u svom biću tako i u svojoj društvenoj djelatnosti, nije po sebi ni konzervativna ni liberalna. Ona ne čuva ni stari sistem vrijednosti zato što je star niti ubrzano hrli da prihvati novi pristup čovjeku i okruženju u kojem on živi, i to zato što je nov. Nasuprot tome, svojim jevanđelskim i hristocentričnim sistemom vrijednosti Crkva je, nezavisno od vremena i prostora, uijvek savremena", navedeno je u saopštenju.

To znači, dodali su iz SPC, da ona u svakom vremenu pripada vječnosti i svom vremenu, uvijek svjedočeći nepovredivost dostojanstva čovjeka kao ikone Božije, i trudi se da učestvuje u svemu onome što je dobro, istinsko, čestito i neprolazno, zasnivajući to na neprolaznosti riječi Hrista Spasitelja.

"Podjednako je teško razumjeti zašto se u pomenutoj Rezoluciji kao sporan pominje odnos između države i Crkve. Svako ko se imalo interesuje za ovo pitanje zna da se SPC zalaže, što je u dobroj mjeri uređeno konkretnim zakonima u državama gdje vrši svoju misiju, za načelo kooperativne odvojenosti Crkve i države", istaknuto je u saopštenju.

Ovakvo djelanje, naveli su iz SPC, zasnovano je na demokratskim principima i procedurama i to radi dobra svih – države, Crkve i svih građana – bez obzira na to da li su vjernici ili nisu.

"Da li treba podsjećati da je upravo takvo uređenje zastupljeno i u državama Evropske unije u čijem parlamentu je donesena Rezolucija?", piše u saopštenju.

Naposlijetku, poručili su iz SPC, ne postoji niti može da postoji uplitanje bilo sa Istoka bilo sa Zapada u fundamentalna pitanja mira i saživota, koja se nalaze u središtu interesovanja, rada i angažovanja SPC.

"Crkva će nastaviti da se jedinom Mirotvorcu, Hristu Raspetom i Vaskrslom, moli za mir među ljudima koji žive na ovom prostoru i za mir svega svijeta", navedeno je u saopštenju.

Evropski parlament u srijedu, 9. marta, usvojio je Rezoluciju o spoljnom uplitanju u sve demokratske procese u EU, uključujući dezinformisanje, u kojoj ukazuje i na zabrinutost zbog "pokušaja Pravoslavne crkve da u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i BiH, posebno u entitetu Republika Srpska, promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ojača odnose između države i Crkve". 


Тагови:
  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм