Kornat

Šta se dešava u Hrvatskoj: More u 5 minuta naraslo za metar

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 29.07.2023. 18:06

Nevjerovatan prizor sa Kornata zaprepastio je mnoge. More se podiglo više od metra za manje od pet minuta, poplavilo luku, a potom se ponovo povuklo.

Šta je razlog za tako brzu fluktuaciju?

Ljudi na društvenim mrežama zatečeni su snimkom neobičnog ponašanja mora na Kornatima.

Na snimku se nivo mora neuobičajeno brzo podiže i plavi malu luku, ali samo nekoliko minuta kasnije počinje naglo da opada.

Fenomen koji je prouzrokovao da se more za pet minuta podigne za dobar metar, a zatim ponovo povuče naziva se meteorološki cunami.

"Meteorološki cunami nastaje kada dođe do brze promjene vazdušnog pritiska na malom prostoru. Takve fluktuacije nivoa vode se javljaju u morskim kanalima i zalivima, posebno u uvalama u obliku lijevka“, rekao je za "Jutarnji list" okeanograf Ivica Vilibić.

Zanimljiva pojava ponekad može biti i veoma opasna.

Kako pišu hrvatski mediji, najistaknutiji primjer meteorološkog cunamija u Hrvatskoj zabilježen je u Veloj Luci na Korčuli 1978. godine.

Tada se more zaljuljalo za šest metara, a primijećeno je i drugdje duž hrvatske obale. Tada je nivo vode nekoliko puta rastao i padao, što je izazvalo poplave u primorskim gradovima.

A kako je meteorološki cunami izgledao na Kornatima, pogledajte u videu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм