Potvrdio ambasador Srbije u Vatikanu

Stepinac znao za zločine NDH i podržavao ih

  • 01.09.2019. 19:52

Svi do sada poznati dokumenti potvrđuju da je nekadašnji zagrebački nadbiskup, kardinal Alojzije Stepinac, dovoljno znao o zločinima Nezavisne Države Hrvatske i, na posredan način, u tome učestvovao podržavajući ustašku vlast.

To je potvrdio bivši ambasador Srbije u Vatikanu i član Mješovite pravoslavno-katoličke komisije koja je raspravljala o ulozi Stepinca prije, u vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata Darko Tanasković.

On je istakao da to potvrđuje i nedavno otkriveni njemački dosije u Arhivu Vojvodine dok se, nasuprot tome, do sada nije pojavio nijedan dokument o nevinosti Stepinca i što je sve zajedno dovoljno, kako je istakao, "za zaključak da je on problematičan kao potencijalni svetac bilo koje hrišćanske crkve".

Tanasković, koji je bio i ambasador Srbije u Unesku, rekao je i da je teško očekivati da bi novi zahtjev na jesen prištinskih vlasti za ulazak Kosova u tu agenciju UN mogao da dobije dvotrećinsku većinu.

On je istakao da se u posljednje dve godine situacija na međunarodnom planu promijenila, utuliko prije što na Kosovu slijede izbori, a i "ukupnim ponašanjem Priština sigurno nije ojačala svoj kredibilitet u međunarodnoj zajednici".

Ukazao je i na problem posezanja prištinskih vlasti za srpskom i pravoslavnom kulturnom baštinom, ukazujući na problem identiteta kosovskih Albanaca.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.