Direktor "Veritasa"

Štrbac: Normalno je da oni kojima je Tompson ikona slave vređajući Srbe

  • Извор: СРНА
  • 22.12.2022. 11:50

Direktor Dokumantaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je Srni da su današnje generacije mladih Hrvata, kojim pripadaju i bronzani "Vatreni" sa svjetskog prvenstva u Kataru, stasavali uz kontroverznog pjevača Tompsona koji im je ikona, te da stoga ne čude izlivi ustaštva i mržnje prema Srbima koji su pratili njihov sportski uspjeh.

"Oni su od rođenja indoktrinirani da su Srbi krivi za sve. U tome učestvuje i škola i crkva i porodica. Fudbaleri su samo dio", rekao je Štrbac.

Štrbac je dodao da su oni odgajani na Tompsonu kao ikoni, te - da bi napravili neku drugu atmosferu - svi ovi segmenti društva morali bi da se edukuju, a za ovu generaciju je sada već prekasno.

"U atmosferi kada odrastaš uz `motivacione` pjesme Tompsona, a kada selektor reprezentacije posvećuje pobjede i medalje braniteljima, postaje normalno da mrziš `srboagresore` čak i ako su ti majke Srpkinje ili si etnički Srbin po rođenju", rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, na Tompsonu je odgojena svaka generacija od 1991. godine.

"Pjeva se u vrtiću, u svakoj prilici. Luku Modrića je rodila Srpkinja i Marku Livaji su svi Srbi. Oni nemaju pojma, jer im to niko ne priča", rekao je Štrbac.

On je naveo da Srbi, koji nisu porijeklom iz Hrvatske, to ne mogu da razumiju, a da je onima koji su tamo živjeli, poput njega, sve jasno.

"Imamo slučaj blizanaca iz Korenice čiji je otac Srbin. To su oni saznali u dobi od pet-šest godina. Pjevali su pjesmu: `Ima jedan prljav grad, prljav grad, ime mu je Beograd... u njem žive četnici...`. Kada im je komšinica Hrvatica rekla da ne smiju pjevati takve pjesme jer im je otac Srbin, djeca su počela da viču, da čupaju kosu, da se bacakaju po podu", rekao je Štrbac.

On je naglasio da je tu nemilu scenu prekinula majka dječaka, rekavši da su se "ona i muž o svemu dogovorili da će im sve reći kada budu imali 14, 15 godina".

"Moj komentar je bio kada sam čuo tu priču - da će biti kasno, kao što je kasno za Modrića, Livaju i mnoge druge", rekao je Štrbac.

Štrbac je podsjetio na film "Srbenka" u kojem djevojčica od 12 godina iz Rijeke saznaje da je Srpkinja.

"Ovi sad fudbaleri pjevaju Tompsona. Pa šta će pjevati nego ono što su ih učili. Oni su rasli s tim. Odgajani su s tim. Nisu oni krivi. Kriv je sistem koji ništa ne preduzima da ih odgaja drugačije. U Hrvatskoj su svi uvaženi i Italijani i Mađari, svi, samo su Srbi vječno krivi, posebno za konvertite koji su sada `veće pape od samog pape`", rekao je Štrbac.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.