Осијек

Судија Прањићу: Не сјећате се ко вам је дао 50.000 евра, а знате да није Здравко?

  • 11.03.2024. 20:30

У наставку суђења браћи Мамић и осталима у афери "Динамо 2" бивши играч Динама Данијел Прањић у понедјељак је посвједочио да је новац од уговорних рата примао на руке, али се није могао сјетити је ли га добивао од Здравка Мамића, како је наведено на потврдама о исплати које је потписао.

У исказу на осјечком Жупанијском суду Прањић је казао да је за прву годину уговора требао добити 300 хиљада евра те да је по доласку у клуб добио неки новац, али се не сјећа износа нити ко му је га је дао, али да то није био Здравко Мамић.

Прањићу је предочен исказ из истраге у којем је навео да се, након потписивања уговора с Динамом, с њим састао Марио Мамић, који му је рекао да му Здравко Мамић шаље прву рату новца за потписани уговор, а то је било 25 хиљада евра. Прањић је на расправи казао да му је неко донио тај новац, али не може са сигурношћу потврдити је ли то био Марио Мамић, с којим је, како је рекао, "добар пријатељ".

Рекао је да су му мјесечне плате исплаћиване на рачун, уговорне рате "на руке", али се не сјећа колико му је новца тачно исплаћено за прву годину играња у Динаму од уговорених 300 хиљада евра.


Да ли су интимни односи дозвољени током рамазанског поста

Да ли су интимни односи дозвољени током рамазанског поста

Након што су му, на захтјев одбране, предочене три потврде, у којима се наводи како је од Здравка Мамића у три наврата примио по 50 хиљада евра, Прањић је потврдио како се на потврдама налази његов потпис.

Устврдио је да се не може сјетити ко му је дао тај новац, али да то није био Здравко Мамић, већ можда Здравков син Марио Мамић или менаџер Дамир Јозић.

"Добијете 50 хиљада евра, на потврди пише ко вам их даје, али се не сјећате од кога сте их добили и то вам није чудно?" запитао је свједока предсједник судског вијећа Давор Митровић.

"Ако кажем нешто друго, можда ће бити погрешно", одговорио је Прањић.

Судија Прањићу: Није ли чудно да се не сјећате исплата?

Након што је Прањић потврдио да више никад у каријери није добијао новац "на руке", судија Митровић поново је упитао свједока није ли чудна ситуација да се не сјећа околности ових исплата.

"Могу рећи да је Здравко Мамић заступао клуб, да сам новац добио од Динама на темељу уговора, а не знам је ли Здравко Мамић послао те новце", казао је Прањић.

Потврдио је да је након годину дана играња у Динаму 2005. отишао у Холандију, да му је Динамо остао дужан одређени новчани износ, чега се одрекао како би могао отићи у нови клуб.

Прањић претпоставља како је то договорио са Здравком Мамићем те да је потписао документ да се одриче неисплаћеног новца, али да Здравко Мамић тада није био присутан.

На упит Ускока казао је да није потписивао никакве уговоре са страним трговачким друштвима, на темељу којих би та друштва плаћала обавезе НК Динама.


Познати метеоролог открио када и гдје можемо очекивати снијег

Познати метеоролог открио када и гдје можемо очекивати снијег

Бивши члан Извршног одбора Динама Богдан Тихава казао је да у то вријеме није учествовао у трансферима играча, већ се бавио финансијским стањем клуба, које је било лоше, и пријетио је стечај.

Истиче да је, уз Здравка Мамића и Велимира Зајеца, био члан посебне радне групе, која је требала осавременити и рационализовати пословање клуба па су у склопу тих активности смањене плате играчима и управи.

Тихава: Динамо је дуговао новац неким играчима који су због тога тужили клуб

Свједок тврди да нема сазнања да је Динамо 2002. у Аустрији отворио банковни рачун, већ је то послије сазнао из медија, а такође наводи како се говорило да је клуб дуговао новац неким играчима, који су због тога тужили клуб, али не зна који су то играчи нити како је то ријешено, преноси "Индекс".

Тихава је потврдио да је присуствовао скупштини Динама 2018. године, када се доносила одлука о постављању имовинско-правног захтјева у поступку против Здравка Мамића, али не сјећа се да је тадашњи предсједник клуба Мирко Баришић имао излагање око рачуна Динама у Аустрији.

Афера "Динамо 2"

У афери "Динамо 2" за извлачење новца из клуба у склопу злочиначког удружења, уз Здравка и Зорана Мамића који су у бијегу у БиХ и којима се суди у одсуству, оптужницом су обухваћени Здравков син Марио Мамић, бивши Динамов директор Дамир Врбановић, предузетници Сандро Стипанчић и Игор Крота те менаџер Ники Артур Вуксан.


Бранислав Лечић открио зашто се није појавио на суду

Бранислав Лечић открио зашто се није појавио на суду

Ускок терети Здравка Мамића да је, од децембра 2004. до децембра 2015. године, остале окривљене организовао у злочиначко удружење те да су склапањем фиктивних уговора између "Динама" и више страних фирми те испостављањем рачуна о плаћању непостојећих услуга за трансфере играча, које је Динамо плаћао, клуб оштетили за више од 144 милиона куна.

Тужилаштво терети окривљене да су тај новац дијелили између себе и користили за своје потребе, а да је Динамо неосновано обвезан за плаћање додатног износа од још 7.35 милиона евра, односно 55.8 милиона куна.

Пред крај октобра прошле године окривљени Вуксан признао је кривицу и нагодио се с Ускоком, па је , на темељу споразума странака, осуђен на годину дана затвора, условно на пет година.

Кривицу је, на крају новембра, признао и окривљени предузетник Игор Крота, који је, након нагодбе с Ускоком, на девет мјесеци затвора, што је замијењено радом за опште добро.

Суђење се наставља 25. марта.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.