Незадовољни преговорима

Судије у Хрватској најавиле нови штрајк упозорења

  • Извор: Танјуг
  • 18.01.2024. 12:55

Незадовољни преговорима са Министарством правосуђа о повећању зарада, судије у Хрватској најавиле су штрајк упозорења од 22. јануара до 2. фебруара, када ће, како су најавили, одрађивати само предмете у којима би могло доћи до ненадокнадиве штете за грађане, као што су они којима пријети застаријевање.

Ако у међувремену не дође до договора, ово ће бити други штрајк судија у Хрватској за мање од годину дана, а замјеница предсједника Удружења хрватских судија Тијана Кокић каже да судије реформу својих плата чекају од 2009. године.

- Штрајк није био договорен и нисмо ишли мимо тога на разговор. Штрајк није бијели, ми радимо, само не обављамо послове који су грађанима познатији па мјере упозорења имају можда бољи ефект. До мјера упозорења 22. јануара неће доћи ако у међувремену сједнемо за сто с неким конкретним договором за оно што је министар јавно обећао у мају прошле године - рекла је Кокић.

Она је рекла да су понуђена материјална права одбили јер нису у вези са цјеловитим рјешењем.

- То је дефинитивно нешто што нас не задовољава. Да ми видимо жељу да се то ријеши како је предвиђено законом, онда би то другачије доживјели - казала је Кокић.

На питање као ће изгледати најављене мјере упозорења, Кокић је рекла да ће бити онако како је изгледало у априлу и мају прошле године.

- Спроводиће се радње које би могле изазвати несагледиву штету за грађане - рекла је.

Ако, додала је, има воље на другој страни, онда ћемо тражити аргументе како проблем ријешити, а ако нема воље, онда их ми сами не можемо наћи.

- Код нас постоји воља да правосуђе неометано функционише, да судбена власт функционише како Устав и хрватски закони траже да грађани и предузетници добију услуге које судска власт треба да им да - рекла је Кокић, пренио је хрватски портал Индекс.

Додала је да ће у овим мјерама упозорења учествовати више судија него прошлог пута.

- Неактивност Министарства и неодржавање обећања је произвело додатни бунт и код оних који су тада били пасивнији. Нико сретнији од судија ако до мјера не дође јер то је оптерећење и за нас и заиста не би то радили да нам то није последњи и једини корак - рекла је Кокић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм