Одржан и протестни скуп

Судије у Словенији прекинуле рад на сат времена због малих плата

 • Извор: СРНА
 • 03.04.2024. 19:15

Судије у Словенији данас су поново обуставиле рад на један сат, поручивши да је прошло 90 дана од истека рока за спровођење одлуке Уставног суда о повећању њихових плата.

Уставни суд је у јуну пресудио да је регулисање плата судија у супротности са уставним принципима независности судства и подјеле власти и наложио законодавној власти да отклони неуставност до 3. јануара, што се није догодило. Зато судије, посебно преко Друштва судија Словеније, од тада позивају све да спроведу уставну одлуку.

Тим поводом данас су судије из Цеља и околине одржале и протестни скуп да би подигле свијест јавности о раду судија, преносе словеначки медији.

Правосуђе Српске

Правосуђе Српске "заледило" штрајк, од сутра сви раде

Судија Окружног суда у Цељу Тања Долар Божич сматра да је неиспуњавање уставне одлуке у вези са платама судија пољуљало вјеру у Словенију као правну државу.

Предсједник Словеначког друштва судија Весна Бергант Ракочевић истакла је да је у уставној демократији потпуно само по себи разумљиво да се судске одлуке поштују, односно да су обавезујуће за оне на које се односе.

Словеначка влада је до 3. јануара требало да реализује одлуку највишег суда Словеније о прениским платама судија, зато што то представља "кршење принципа независности правосуђа и поделе власти".

Букејловић за АТВ о штрајку у правосудним институцијама: Морамо наћи рјешење

Букејловић за АТВ о штрајку у правосудним институцијама: Морамо наћи рјешење

Из Кабинета премијера Роберта Голоба су поводом данашњег протеста најавили да ће се премијер састати у петак са званичником правосуђа "како би у конструктивном дијалогу било пронађено координисано решење за што скорију имплементацију одлуке Уставног суда".

Министар правде Андреја Катич најавио је недавно да ће уставна одлука о платама судија бити спроведена новим законом.

Запослени у правосуђу протестовали су у неколико наврата, а одржали су и петнаестодневни штрајк у јануару, сводећи рад углавном на хитне случајеве.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  'Емисија: Бизнис клуб

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.