Његово оправдање је сулудо

Свештеник хтио тројку са часним сестрама, једној сломио прст

  • Извор: Агенције
  • 01.02.2024. 17:34

Бивша часна сестра из Рупникове заједнице, коју је Ватикан недавно распустио, озбиљно је оптужила бившег свештеника за злостављање.

Како преноси италијански лист “Домани” (субота), Марко Иван Рупник је тадашњој новакињи почетком деведесетих сломио прст, пише "Точказарез".

Словеначки свештеник се није извинио сестри него је рекао да је то учинио из љубави, а притом додао:

“Сада имате вјечни печат Дружбе Исусове”.

Према новинском извјештају, часна сестра је с 24 године приступила заједници коју је словеначки исусовац основао 80-их година те је, упркос бројним проблемима и потешкоћама, заједно с другим сестрама 1993. године положила свечане завјете.

Речено је да су се описани инциденти догодили док је још била новакиња. Али, Рупник ју је након инцидената спријечио да се лијечи те јој забранио да о томе говори.


Сумња се да је кћерка била заљубљена у мајчиног љубавника?

Сумња се да је кћерка била заљубљена у мајчиног љубавника?

Рупник, који сада има 69 година, био је тада “изузетно арогантан и нарцисоидан”, каже бивша чланица заједнице “Лоyола”.

Увијек је говорио да је “највећи умјетник и пјесник” у Словенији, присјећа се она.

А било је и других ситуација попут оних у вези с исповијестима. Бивши исусовац био је наиме духовник свим новакињама и није било слободног избора исповједника.

Надаље је знао за вријеме исповијести закључати собу и ставити кључ у џеп, што је додатно створило притисак тада младој сестри.

Након разлаза Рупника и поглаварке Иванком Хостом због различитих мишљења о оснивању заједнице, ситуација није постала нимало боља. Под Хостиним руководством додатно је доживјела “све врсте духовног злостављања, укључујући и подстицање на самоубиство”.

“Морала сам бити доступна, послушна и покорна – више нисам смјела пратити своју савјест", рекла је.


Хрвата изненадила појава на небу: Откривено о чему је ријеч

Хрвата изненадила појава на небу: Откривено о чему је ријеч

Словеначког свештеника већ годинама оптужују за разне облике злостављања. Након што се сазнало да ће Рупник бити премјештен у словеначку копарску бискупију, папа Фрањо је у октобру најавио нову истрагу.

Неколико жена је оптужило свештеника и умјетника да је искористио свој ауторитет и полно их злостављао. Оптужен је да је двије часне сестре покушао наговорити на с**с у троје упоређујући га са Светим Тројством.

У јулу прошле године исусовци су Рупника избацили из реда због непослуха. За њега је сада одговорна Копарска бискупија, а Словеначка бискупска конференција се оградила, док је ватикански Дикастериј крајем октобра 2023. распустио контроверзну заједницу, пише "Точказарез".

Пратите нас и путем Вибера