Mudar ili bezbjednosno rizičan potez

Svi članovi crnogorske vlade autobusom otišli na sjednicu

  • Извор: вијести.ме
  • 27.07.2023. 16:54

Odluka da svi članovi Vlade Crne Gore juče ujutru autobusom otputuju na Biogradsko jezero, sa bezbjednosnog aspekta izuzetno je rizičan i neprofesionalan potez, prenose crnogorski mediji.

Odluka da svi članovi crnogorske Vlade juče ujutru autobusom otputuju na Biogradsko jezero na tematsku sjednicu o turizmu sa bezbjednosnog aspekta izuzetno je rizičan i neočekivan potez jer, prema bezbjednosnim priručnicima, to niko u vrhu Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost ne bi smio ni da pomisli, a kamoli da odobri takav put, tvrde sagovornici "Vijesti.me".

Naime, sudeći prema snimku koji je postovao premijer Dritan Abazović, u autobusu su bile najmanje tri štićene ličnosti - on, ministar unutrašnjih poslova i ministar vojni Filip Adžić i vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić.

Konstituisana Skupština Crne Gore

Konstituisana Skupština Crne Gore

Upućeni u bezbjednosne protokole kazali su "Vijestima" da bi, prema policijskim pravilima, svaka štićena ličnost morala da koristi samo jedno prevozno sredstvo tokom putovanja i da u istom automobilu, autobusu, avionu... baš zbog bezbjednosnih rizika (mogućih napada, saobraćajnih nezgoda...) ne bi smjelo da putuje više njih.

Iz Uprave policije nisu odgovorili na pitanja "Vijesti" - da li su u toj instituciji napravili bezbjednosnu procjenu prije nego su najmanje tri štićene ličnosti istim autobusom krenule na Biogradsko jezero i da li je ta odluka sa bezbjednosnog aspekta rizična...

Nezvanični izvori lista, međutim, tvrde da se onaj ko je u vrhu Uprave policije - Odsjeku za posebne namjene, sačinio procjenu bezbjednosne situacije i plan obezbjeđenja i sprovođenja, nije držao bezbjednosnih policijskih standarda ili je odlučio da rizikuje.

Upozorenje za kupače: Zbog jakog vjetra i talasa, ne izlaziti na otvoreno more

Upozorenje za kupače: Zbog jakog vjetra i talasa, ne izlaziti na otvoreno more

"Osim toga, plan da članovi Vlade i štićene ličnosti borave u nacionalnom parku okruženi prašumom, umnogome policiji i agentima kontraobavještajne zaštite otežavaju sprovođenje mjera fizičkog obezbjeđenja - trase kretanja, objekata na trasi i terena kako bi mogli da imaju potpuni uvid u zoni dometa savremenog oružja i eksplozivnih sredstava, fizičko obezbjeđenje autobusa, regulisanje i kontrolu saobraćaja i obezbjeđenje kretanja vozila pod pratnjom, protiv-diverzione, preventivno-tehničke i protivpožarne mjere", rekao je jedan od izvora.

Sagovornici "Vijesti" tvrde da je onaj ko je odobrio put na taj način direktno izložio opasnosti štićene ličnosti, kao i osobe u njihovoj blizini.

"Imajući u vidu da mafija ne bira sredstva, pogotovo trenutnu bezbjednosnu situaciju, ukoliko bi se neko odlučio da napadne autobus, to bi mogao da uradi sa veće daljine (npr. koristeći ručne raketne bacače), a da ne bude ni uočen s obzirom na teren i konfiguraciju kojom prolazi auto-put", rekao je izvor "Vijesti".

Pao avion u Crnoj Gori

Pao avion u Crnoj Gori

On tvrdi da u ovakom slučaju ni brojno obezbjeđenje, koje je u pratnji štićenih ličnosti, nema nikakvu ulogu, jer se većina vozi istim autobusom u kojem su članovi Vlade.

Da je trasa kojom putuje autobus teško mogla biti obezbijeđena, a da se zadovolje svi bezbjednosni protokoli, govori i podatak da Ministarstvo unutrašnjih poslova nema ispravne helikoptere, pa je tako izviđanje terena iz vazduha i otkrivanje potencijalnih opasnosti sasvim sigurno izostalo.

Stručnjaci za bezbjednost navode i da je to što premijer i ministar MUP-a, kao štićene ličnosti, sjede na čelnim mjestima u autobusu, gdje mogu biti lako uočljiva meta za napad, još jedan u nizu propusta onih koji su radili plan putovanja na Biogradsko jezero.

Zbog bezbjednosnih prijetnji ANB i UP su u protekloj godini čak dva puta radili procjenu bezbjednosti prvog čovjeka Vlade, a nedavno je Kontraobavještajna zaštita ANB-a ponovo počela da radi reviziju ranije urađene procjene.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)