Gradonačelnik Zagreba

Tomašević: Zvuči morbidno, ali moguće je da su tijela u bolnici podmetnuta

  • Извор: Индекс
  • 29.04.2023. 14:10

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je danas kako zvuči morbidno, ali je moguće da su mrtva tijela postavljena na pod KB Sveti Duh na fotografijama podmetnuta te je poručio da je na policiji da istraži jer je svima u interesu rasvijetliti slučaj do kraja.

“Postavlja se pitanje koje jest nevjerovatno i zvuči morbidno, je li moguće da je riječ o režiranoj situaciji... no to je moguće iz perspektive konteksta”, kazao je on novinarima 

Direkorica bolnice Sveti Duha je stupila na dužnost prije nešto više od godinu dana, to je bila jedina bolnica u Zagrebu u kojoj žene nisu mogle ostvariti svoje ustavno pravo na abortus, gdje je bio kolektivni priziv savjesti, podsjetio je Tomašević.

“Ona je to promijenila, ima zbog toga brojne otpore iz bolnice ali i izvana", naveo je i dodao da su ti otpori takvi da je dobila više od anonimnih 10 krivičnih prijava.

Horor u Zagrebu: Tijela na podu mrtvačnice, nema mjesta u hladnjacima

Horor u Zagrebu: Tijela na podu mrtvačnice, nema mjesta u hladnjacima

Zanimljiv mu je, kaže, i tajming objave fotografija. 

"Snimak se u medijima pojavljuje na dan kada se odlučuje u Skupštini o nagradama Grada Zagreba za 15 pojedinaca i grupa, među kojima je i direktorica Svetog Duha koja je u dva odsto najcitiranijih naučnika svijeta", rekao je.

Na novinarsko pitanje da li bi direktorica bolnice trebala otići, odgovorio je protupitanjem - je li ijedna krivična prijava završila s optužnicom i je li išta od onog što joj se stavlja na teret potvrđeno.

"Nakon što je snimka izišla u javnost tražio sam očitovanje direktorice KB Sveti Duh, koja je tražila očitovanje šefa Zavoda za patologiju, a koji tvrdi da se cijelo vrijeme poštuje pravilnik o postupanjima s umrlim bolesnicima prema kojem se tijela umrlih moraju držati u rashladnim uređajima ili, ako je situacija da je taj dan na žalost previše umrlih bolesnika, tijela se moraju držati na za to predviđenim stolovima pokriveni plahtom", pojašnjavao je zagrebački gradonačelnik.

Predstavljao se kao službenik UN-a: 64-godišnjakinju prevario za 32.000 KM

Predstavljao se kao službenik UN-a: 64-godišnjakinju prevario za 32.000 KM

On je rekao da je čudno to da čitalac koji je dostavio snimak tvrdi da je on dvije sedmcie star što, kaže Tomašević, ne može biti tačno, jer u “zadnjih mjesec dana nije bilo uopšte situacija da bi tijela bila izvan rashladnih uređaja a kamoli da bi bila na podu”.

Državna inspekcija, kaže, bila je tamo nenajavljeno u martu, u aprilu i opet nenajavljeno juče i nije apsolutno ništa našla što bi bilo protivno bilo kojem pravilniku ili propisu.

Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh saopštila je juče kako su podnijeli zagrebačkoj policiji krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca kako bi se utvrdilo je li neko namjerno izvadio tijela umrlih iz rashladnih uređaja i potom ih snimio na podu bolnice.

(Foto: Facebook)

Pratite nas i putem Vibera