У мјесту Кучова

У Албанији отворена ваздушна база НАТО-а

  • Извор: Анадолија
  • 04.03.2024. 16:28

У Албанији је у понедјељак отворена НАТО тактичка ваздушна база, која тој земљи, према тврдњама албанских власти, даје нови геостратешки значај.

Церемонији отварања ваздушне бази у мјесту Кучова, у округу Берат, су присуствовали предсједник Албаније Бајрам Бегај, предсједница Скупштине Албаније Линдита Никола, премијер Еди Рама, министар одбране Албаније Нико Пелеши и други министри владиног кабинета. Присутни су били и министар одбране самопроглашеног Косова Ејуп Мацедонци, министар одбране Сјеверне Македоније Славјанка Петровска, италијански министар одбране Гвидо Кросето, представници НАТО-а и земаља чланица Алијансе.

Албански предсједник Бајрам Бегај је истакао да је ова база резултат сарадње, солидарности, координације између савезника и пажње коју Албанија посвећује безбједности и одбрани.

Драма на путу: Аутобус пун дјеце слетио у јарак

Драма на путу: Аутобус пун дјеце слетио у јарак

"Из ове базе заједно шаљемо снажну поруку мира и доказујемо да је НАТО одлучан да штити слободу и сигурност савезника, гарантујући колективну одбрану“, рекао је Бегај.

Премијер Албаније Рама је рекао да је база још један елемент безбједности за регион Западног Балкана који је изложен "пријетњи и неоимперијалистичким амбицијама Руске Федерације".

"Желим да изразим посебну захвалност свима који су дали свој допринос почев од наших савезника у НАТО-у, са надом и увјерењем да ће ову нову НАТО тактичку ваздушну базу у годинама које долазе пратити нова НАТО поморска база у Порто Роману (Драч), у вези које блиско сарађујемо са НАТО-ом и врло смо увјерени да ћемо ускоро моћи уживати у вијестима о укључивању овог пројекта у планове Алијансе”, рекао је Рама.

Министар одбране Албаније Нико Пелеши је рекао да је база једна од највећих инвестиција НАТО-а у тој земљи која ће служити као тактичка и оперативна зрачна база.

Вулин одговорио Грошељу: Рећи да је Хрватска бољи пријатељ Србији од Русије је подмукло

Вулин одговорио Грошељу: Рећи да је Хрватска бољи пријатељ Србији од Русије је подмукло

"Кучова ће служити као главна база за наше ратно ваздухопловство за које пажња и улагања неће престати до стварања достојанствене флоте у служби одбране нашег народа и наших савезника. Хеликоптери Блек Хоук, обезбијеђени уз подршку нашег партнера Америчких стратешких специјалних снага као и беспилотне летјелице Баyрактар у сарадњи са Републиком Турском, тренутно су у пуној приправности за лет из ове базе. Њихов број ће се значајно повећати у блиској будућности“, рекао је Пелеши.

Командант комбинованог центра за ваздушне операције НАТО-а, генерал Хуан Пабло Санчез Де Лара, рекао је да је Албанија у потпуности интегрисана у систем противваздушне одбране НАТО-а.

"Отварање ваздушне базе Кучова доказује да је наш савез веома ангажован у региону. Сигуран сам да ће ова ваздушна база бити у складу са стандардима НАТО-а и да ће побољшати интероперабилност, отпорност и сарадњу у оквиру Алијансе", рекао је Де Лара.

Кошарац: Важно је да БиХ добије датум почетка преговора са ЕУ

Кошарац: Важно је да БиХ добије датум почетка преговора са ЕУ

У Албанији постоји неколико војних комплекса наслијеђених из комунистичког периода, а посљедњих година поново је у фокусу била база Кучова, која је унапређена у прву ваздушну базу НАТО-а на Западном Балкану.

НАТО је Албанију, као чланицу савеза, изабрао за изградњу своје прве тактичке ваздушне базе у региону, а у јануару 2022. године, почели су теренски радови на имплементацији пројекта модернизације базе Кучова.

Албанија је чланица НАТО-а од априла 2009. године, а у посљедњих више од 10 година Алијанса и та земља су појачале своје одбрамбено и безбједносно партнерство. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.