Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Важно је да БиХ добије датум почетка преговора са ЕУ

  • Извор: СРНА
  • 04.03.2024. 16:05

Замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ Сташа Кошарац рекао је да је важно да БиХ коначно добије датум за почетак преговора када је ријеч о европском путу.

"Ми из Републике Српске тражимо видљивост Српске и коначно датум преговарања. Не можемо причати ни о чему ако не знамо датум преговарања. Чини ми се да ту покушава да се направи неки маневарски простор и да се фактурише додатна обавеза, а да немамо датум преговарања. За нас је то неприхватљиво", изјавио је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Кошарац је рекао да, ипак, дијели умјерени оптимизам.

Кришто очекује отварање преговора у марту

Кришто очекује отварање преговора у марту

Према његовим ријечима, представници из Српске су конструктивно изашли са свим приједлозима и потенцирали питање усвајања свих 14 кључних приоритета у пакету.

"Много раније би било ријешено питање испуњавање обавеза према Европском савјету да су партнери из ФБиХ прихватили понуду СНСД-а и наших коалиционих партнера. Изгубили смо вријеме. У међувремену смо активно и врло конструктивно партиципирали са приједлозима. Да ли је то довољно за Европски савјет, не знам", рекао је Кошарац.

Чланови Предсједништва БиХ са Тајанијем и Шаленбергом: Подршка Италије и Аустрије БиХ

Чланови Предсједништва БиХ са Тајанијем и Шаленбергом: Подршка Италије и Аустрије БиХ

Кошарац је додао да су у Мостару имали конструктиван разговор СНСД-а и партнера у власти на нивоу БиХ и понудили рјешења, али да има ствари око којих се нису могли усагласити када је ријеч о закону о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ.

"Имам информацију да радна група ради и покушава да постигне одређену сагласност. Видјећемо до краја сједнице Савјета министара да ли ће бити усаглашено, али што се тиче нас представника Републике Српске - ми смо спремни, уз врло јасну позицију Српске да се закон односи само на сукоб интереса у институцијама БиХ и, наравно, начин одлучивања у комисији", рекао је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера