Сарајево

Чланови Предсједништва БиХ са Тајанијем и Шаленбергом: Подршка Италије и Аустрије БиХ

  • Извор: АТВ
  • 04.03.2024. 15:57

Чланови Предсједништва БиХ данас су у Сарајеву примили министра иностраних послова и међународне сарадње Италије Антонија Тајанија и федералног министра за европске и међународне послове Аустрије Александра Шаленберга приликом чега су разговарали о европском путу БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили задовољство посјетом шефова дипломатија двије пријатељске земље, и захвалност министрима Тајанију и Шаленбергу лично, као и владама Аустрије и Италије на континуираној подршци интеграцији БиХ у Европску унију, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Посебно су захвалили на снажном заговарању и мобилизацији подршке земаља чланица Европске уније за почетак преговора о приступању БиХ са Европском унијом. Упознали су саговорнике са низом активности које су спроведене у циљу испуњења услова за наредни корак на европском путу. У том контексту, истакли су важност позитивне одлуке Савјета Европске уније, која би дала додатан подстрек властима у Босни и Херцеговини али и важну подршку европској будућности земље, за коју постоји апсолутни консензус.

Кришто очекује отварање преговора у марту

Кришто очекује отварање преговора у марту

Министри Тајани и Шаленберг су рекли да данашња посјета има за циљ да пружи политичку, и сваку другу врсту подршке Босни и Херцеговини. Поздравили су напредак на испуњењу услова и поновили снажан подстицај и подршку европском путу, који је у обостраном интересу, како за Босну и Херцеговину, тако и за Европску унију. Нагласили су потпуну посвећеност очувању стабилности и сигурности БиХ кроз учешће у Мисији Алтеа, пружању техничке помоћи и заговарању интеграција у Европску унију. 

Учесници састанка су изразили задовољство и билатералним односима, те оцијенили да Република Аустрија и Република Италија представљају једне од највећих трговинских и инвестиционих партнера у БиХ. Изразили су очекивања да ће у будућности доћи до интензивирања ове сарадње, како Босна и Херцеговина буде напредовала на путу ка чланству у Европској унији. 

Пратите нас и путем Вибера