Američka ambasada potvrdila

U Beograd stiže Trampov čovjek od povjerenja

  • 05.09.2018. 16:49

Američki senator Ron Džonson boraviće u Beogradu 10. i 11. septembra, potvrdili su Tanjugu u Ambasadi SAD.

Ron Džonson je američki zvaničnik čijoj se pomoći u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine nadaju obje strane, a jedan od glavnih razloga za to je njegova odanost i bliskost predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

Džonson, inače republikanac i biznismen iz Viskonsina, koji je prije manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu, u američkom Senatu je član Komiteta za spoljne poslove i predsjedavajući Potkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, a predsjedavajući je i senatskog Komiteta za unutrašnju bezbjednost i vladine poslove. 

Važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čovjeka zaduženog za specijalne misije, zbog čega njegov očekivani dolazak u Beograd prate i medijske spekulacije da nosi poruku da će predsjednik SAD podržati Srbiju, a možda i doći u Srbiju da finalizira eventualni dogovor Srba i Albanaca. Sam dolazak, kako god, potvrđuje zainteresovanost za poziciju i planove Beograda. 

Na to upućuje i činjenica da ovo neće biti njegova prva posjeta srpskoj prijestonici, pošto se Džonson u februaru ove godine već sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Od Džonsona je Vučić tada zatražio da pomogne u stabilizaciji regiona, tako što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rješenja, koja znače kompromis. 

Džonson je tada, dan nakon boravka u Beogradu, posjetio Prištinu i razgovarao sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koji je poručio da je podrška SAD veoma važna prištinskim vlastima. 

Prethodni susret Vučića i Džonsona u Beogradu desio se prije nešto više od godinu dana, krajem avgusta 2017, kada je Džonson naglasio da je došao u posjetu Srbiji, iako je imao veoma gust raspored i da je to učinio zbog važnosti Srbije. 

"Znam koliko je Vučić zabrinut za ljude u Srbiji i za regionalnu stabilnost i da pokazuje hrabrost i vođstvo, koji su potrebni, za šta imam samo pohvale", rekao je Džonson na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsjednikom Vučićem. 

Američki senator tada je izjavio da se nada da će predsjednik Vučić i Srbija da se suprotstave svim pokušajima da se da diplomatski imunitet Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, dok je Vučić poručio da Srbija donosi odluke u skladu sa svojim interesima. 

To nije bila prva izjava Džonsona vezana za ruski uticaj na Balkanu, na kojem je republikanski senator boravio i u maju prošle godine, i tada poručio da je ponašanje Rusije širom istočne Evrope opasno. 

"Ne možemo da zapostavimo Balkan, jednostavno ne možemo. Mislim da EU mora da nastavi politiku prihvatanja novih članica", tvrdio je tada Džonson. 

Džonson će, inače, poslije Beograda posjetiti i Prištinu, Atinu i Skoplje, i razgovarati sa tamošnjim liderima. 

Ono što je zanimljivo kod Džonsona i njegovog odnosa sa Trampom, kojeg u najvećoj mjeri podržava u medijskim nastupima i slovi za njegovog čovjeka do srži, a Tramp mu poklanja puno povjerenje, jeste to da američkom predsjedniku, za razliku od mnogih bliskih saradnika šefa Bijele kuće, ne pruža podršku po svaku cijenu i ne boji se da iznese i sopstveno mišljenje. 

Tako se u jednom od postova na Tviteru prošlog mjeseca bavio Trampovim tarifnim mjerama prema Kini i trgovinskim ratom između dva svjetska ekonomska diva. 

"Ja podržavam poziv predsjednika SAD Donalda Trampa za recipročnom trgovinom i njegov napor da zaustavi kinesku krađu američke intelektualne svojine. Ali, mi moramo da prestanemo da sami nonosimo permanentnu štetu ekonomiji Amerike putem tarifa i trgovinskog rata", napisao je Džonson na toj društvenoj mreži. 

Ron Džonson je rođen 1955. godine u Minesoti, a u Viskonsin, saveznu državu koju predstavlja u Senatu, preselio se 1979. sa suprugom Džejn i počeo da radi sa njenim bratom u njegovoj firmi PAKUR. 

Za Senat se prvi put kandidovao 2010, nakon što je obezbijedio republikansku nominaciju. Pet godina kasnije, 2016, ponovo je izabran za senatora.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!