Mijenjaju pravila o karantinu

U Sloveniji od danas na snazi nove mjere

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 17.01.2022.13:49

U Sloveniji je danas stupila na snagu odluka vlade kojom se mijenjaju pravila o karantinu za one koji uđu u zemlju, a nisu vakcinisani, niti su preležali korona virus.

Osoba kojoj je određen kućni karantin ili izolacija više neće moći da skrati vrijeme karantina poslije negativnog PCR testa, već će morati da ostane u izolaciji sedam dana.

Zaposleni u zdravstvu, socijalnim i obrazovnim ustanovama, kao i studenti od srijede će pod određenim uslovima biti oslobođeni karantina, prenosi agencija STA.

U slučaju kontakta za zaraženom osobom, pomenuta kategorija ljudi će biti izuzeta iz novog pravila ukoliko se svakodnevno testiraju na korona virus i koriste zaštitnu masku za lice na radnom mjestu.

Čitava odjeljenja biće stavljena u karantin samo ako je više od 30 odsto učenika zaraženo u periodu od 14 dana, odlučila je slovenačka vlada na današnjoj sjednici.

Navodi se da će pomenuta pravila važiti i za djecu u vrtićima i osnovnoj školi, kao i za učenike u srednjim školama i studente na fakultetima.

Jedini koji će i dalje morati da budu u samoizolaciji su oni koji su pozitivni na korona virus.

Tagovi: