Hrvatska

Uhapšen Srbin Boško Karalić iz Negoslavaca

  • Извор: СРНА
  • 20.01.2022. 13:03

Hrvatska policija uhapsila je Srbina Boška Karalića iz Negoslavaca kod Vukovara zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar "Veritas", koji napominje da je Karalić i ranije bio hapšen.

Iz "Veritasa" su naveli da je Karalić ispitan, a da je Državno tužilaštvo preložilo istražnom sudiji Županijskog suda u Osijeku da odredi istražni zatvora osumnjičenom zbog, kako su objasnili, opasnosti od bijega i ometanja istrage.

Pored Karalića, policija je na ispitivanje privela još sedam mještana Negoslavaca, ali su poslije ispitivanja ostali pušteni, navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je da Srbi sa vukovarskog područja smatraju da je cilj hapšenja Karalića i česta pozivanja i privođenja Srba sa tog područja da zaplaše one koji su ostali da napuste Hrvatsku, kao i da odvrate izbjegle Srba od povratka na njihova imanja.

"Veritas" podsjeća da Karalića u Hrvatskoj terete da je 29. jula 1991. godine, kao pripadnik teritorijalne odbrane, sa još nekoliko nepoznatih lica učestvovao u napadu na šest radnika poljoprivrednog kombinata, od kojih je dvoje smrtno stradalo.

Dokumentaciono-informacioni centar napominje da je Karalić već hapšen i da je tri dana proveo u policijskom pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u ubijanju ranjenika koji su evakuisani iz vukovarske bolnice, a i danas se vode kao nestali.

"Iz svojih izvora saznajemo da je Boško ozbiljan čovjek i vrijedan domaćin, koji uprkos svim tim pritiscima nije napuštao svoje imanje i svoje rodno mjesto, ta činjenica sama po sebi upućuje na njegovu nevinost", istakli su iz "Veritasa".

Ukazano je da se ponašanje hrvatskih vlasti, uključujući i organe krivičnog gonjenja, prema državljanima srpske nacionalnosti ne mijenja iako je od završetka rata prošlo više od 26 godina, a od takozvane "mirne reintegracije" u ustavno pravni poredak pune 24 godine.

Zbog navodnih ratnih zločina je u jeku panidemije virusa korona u protekle dvije godine uhapšeno 15 Srba iz Hrvatske, od toga devet na području Hrvatske, a šest izvan njene teritorije. Najviše ih je sa sremsko-baranjskog područja.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 25 pripadnika bivše JNA i Srpske vojske Krajine, od kojih je 15 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda. 

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник