Незванично

Влада Црне Горе предаје два амандмана на резолуцију о Сребреници

  • Извор: Агенције
  • 05.05.2024. 18:40

Црна Гора ће уз посредовање САД предати два амандмана на њемачку резолуцију о Сребреници у циљу постизања што бољих односа и смиривања политичке напетости у региону, потврђено је незванично за портал РТЦГ из Владе.

Амандманима је, наводи се, предвиђено индивидуализовање кривице за геноцид у Сребреници, али и инсистирање на стриктном поштовању Дејтона.

Према писању портала први амандман гласи:

"...понављајући да је кривица за злочин геноцида индивидуализована, те се не може приписати било којој етничкој, вјерској или другој групи или заједници у цјелини..."

Други амандман гласи:

"....потврђујући неповредивост општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини у свим његовим одредбама....".

Овим амандманима, како су рекли из Владе, спречава се свако потенцијално манипулисање на штету Србије и српског народа у смислу било каквих правних и политичких реперкусија и онемогућава се наратив али и намјера да се један народ жели прогласити геноцидним.

Другим амандманом суштински се додатно афирмише постојање Републике Српске у склопу Босне и Херцеговине, што је гарантовано Дејтонским споразумом, с обзиром на то да су се од појединих званичника могле чути изјаве усмјерене против Републике Српске.

Говорећи о Резолуцији о Сребреници, која је претходне недјеље била у центру пажње Уједињених нација, предсједник Србије Александар Вучић рекао је недавно да доношење тог документа има два циља - да се тражи ратна одштета од Србије, као и да се изврши ревизија поступка против већ донесене пресуде Међународног суда у Хагу, подсјећа портал РТЦГ.

Додају да је Вучић истакао да ће се одлука о резолуцији доносити прегласавањем, али и да ће ово отворити "Пандорину кутију" и омогућити покретање многих иницијатива за доношење резолуција о геноциду.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм