Srpski nacionalni savjet

Vraćena ćirilična tabla na zgradu Ustavnog suda Crne Gore

  • 04.09.2023. 20:43

Srpski nacionalni savjet Crne Gore danas je na ulazu zgrade Ustavnog suda Crne Gore u centru Podgorice, na ranije određenom mjestu, postavio tablu na ćiriličnom pismu sa nazivom te institucije.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović nakon postavljanja table rekao je da Savjet poziva i zahtijeva da i sve druge državne institucije Crne Gore postupe u skladu sa Ustavom garantovanim normama ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i istaknu svoje nazive i na ćiriličnom pismu u skladu sa predviđenom regulativom.

On je dodao da će, ukoliko se državne institucije ne odazovu pozivu Srpskog nacionalnog savjeta da ravnopravno tretiraju ćirilično i latinično pismo, kao što je to bio slučaj sa Ustavnim sudom, "Savjet biti prinuđen da ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma postigne samoinicijativnim postavljanjem tabli na institucijama Crne Gore na kojima ih u ovom trenutku nema".

Vuksanović je najavio da će to biti prioritetna aktivnost Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore sve dok se ne postigne potpuna ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma ili ne dođe do promjene Ustava Crne Gore.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!