Predsjednik Srbije

Vučić: Zahvalan sam Zoranu Milanoviću

  • Извор: Б92
  • 12.09.2022. 14:24

Nakon završenog samita Procesa Brdo-Brioni koji se održava na Brdu kod Kranja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti.Na pitanje da li je bilo tenzija, Vučić je rekao da nije.

"Nije bilo tenzija, razlike nisu tenzije. Razgovori su tekli normalno, nije bilo nikakvih tenzija. Naš stav se razlikuje po pitanju Kosova od stava ostalih zemalja, izuzev srpskih predstavnika u BiH", izjavio je Vučić.

"Govorili smo i o 6 tačaka s naglaskom da EU pomogne ako može Zapadnom Balkanu u teškoj energetskoj situaciji u kojoj smo svi - rekao je predsednik dodavši da je na čelu zemlje koja je na evropskom putu, ali u kojoj nikad više nije bilo protivljenja ulasku u EU kojoj su inače puna usta međunarodnog prava kad je reč o Ukrajini, ali ne i Srbiji i situaciji sa Kosovom.

"Osnovna je tačka reafirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Ono što je vizna liberalizacija celog regiona i davanje kandidatskog statusa BiH. Imali smo mnogo razlika, suprotnih stavova", rekao je Vučić.

"Svi mogu da polože cvijet u Jasenovcu, samo ja ne. Meni su zabranili da položim jedan običan cvijet. Ali, zahvalan sam predsjedniku Milanoviću jer je danas podržao evropski put Srbije", rekao je Vučić.

"Da danas imate referendum u Srbiji za EU, naš narod bi rekao ne. Drugačiji je pristup u Evropi kada se govori o teritoririjalnom integritetu Ukrajine i integritetu Srbije", rekao je.

"Kod nas je sekularnost na visokom nivou. Ne znam kako je kod vas u Hrvatskoj, ali kod nas je crkva odvojena od države. Oni mogu da donose odluke, ali država u to nije umiješana. Ja znam da vi jedva čekate da dođem u Jasenovac da možete da me pitate šta god poželite", kaže Vučić.

O odnosima među liderima i atmosferi je ponovio da nije bilo nikakvih tenzija i da je atmosfera čak bila bolja nego prošle godine.

"Ja sam se rukovao sa obojicom, postoje različiti stavovi ali bila je normalna atmosfera... Bila je bolja atmosfera nego prošle godine iako mi se čini da je situacija teža nego prošle godine", rekao je.

U deklaraciju nije ušao zahtjev hrvatskog predsjednika Milanovića, izjavio je srpski predsjednik. Kako je Vučić rekao to bi i Srbija podržala. Međutim, Vučić je objasnio da se nisu saglasili Komšić i Džaferović i da zbog toga nije ušao taj zahtjev.

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.