Uređenja Ruskog nekropolja

Vulin: Rusi i Srbi uvijek na strani slobode i istine

  • 15.06.2018. 16:22

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao volonterskoj akciji uređenja Ruskog nekropolja na Novom groblju u Beogradu, poručio je da su Srbi i Rusi uvijek bili na istoj boljoj strani svijeta i da nikada nisu propustili da se svrstaju baš tamo gdje su sloboda i istina.

On je, u prisustvu visokih zvanica među kojim su bili ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, rekao da su srpski i ruski narod, osim zajedničkog porijekla i vjere, povezivale i držale zajedno kroz istoriju vrijednosti kao što je sloboda. 

"Zamislite da nema doprinosa Srba i Rusa pobedama u Prvom i Drugom svetskom ratu, da li bi se istorija sveta pisala na isti način? Ko bi danas vladao svetom da Srbi i Rusi nisu u Prvom i Drugom svetskom ratu dali tako sjajan i tako strašan doprinos pobedi slobode", rekao je ministar Vulin. 

Prema njegovim riječima, današnje okupljanje na Ruskom nekropolju još jedna je potvrda da su vrijednosti slobode i prava na izbor, kao i pravo odlučivanja o sebi i budućnosti svoje djece, naše vrijednosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije. 

"Odnosi Srba i Rusa, Srbije i Rusije, odnosi su zajedničke budućnosti koju smo izabrali, a koja je na dobro i Srbima i Rusima i dobro čitavom svetu. Slava herojima Prvog svetskog rata, slava svim onima koji su svoje živote uzidali u temelj slobode srpskog naroda i u temelj slobode ruskog naroda, ali i radost zbog zajedničke budućnosti u kojoj će naša deca sama odlučivati o svojoj sudbini", rekao je Vulin. 

Nakon molitve, patrijarh Irinej je u svojoj besjedi podsjetio da su za pravoslavne hrišćane groblja sveta mjesta na zemlji, a da u Ruskom nekropolju počivaju tjela braće Rusa - onih koji su položili svoje živote u borbi za slobodu srpskog naroda. 

U oviru današnje volonterske akcije Vulin je sa ambasadorom Ruske Federacije posadio drvo breze, dok su mnogobrojni volonteri čistili rusko groblje, sadili cvijeće i radili na obnovi nadgrobnih natpisa. 

Ruski nekropolj je najveća spomen-grobnica ruskih emigranata u svijetu i istovremeno jedinstven spomenik bratskih odnosa dva naroda - srpskog i ruskog. 

Sastoji se iz tri cjeline: Memorijalnog spomenika "Ruska slava", Iverske kapele i parcele koja ima 775 grobnih mjesta u kojima počiva oko 3.000 ljudi, ruskih vojnika koji su se u Prvom svjetskom ratu borili za slobodu Srbije, kao i ruskih imigranata koji su pred Oktobarskom revolucijom 1917. godine utočište našli u Srbiji.