Hrvatska

Zbog hemijske reakcije u bazenu, ljekarsku pomoć zatražilo 19 osoba

  • Извор: СРНА
  • 20.08.2022. 10:46

Devetnaest ljudi zatražilo je ljekarsku pomoć nakon što je jako dezinfekciono sredstvo izazvalo hemijsku reakciju u Termama Tuhelj u Hrvatskoj, koje su potom evakuisane.

Iz Termi Tuhelj je saopšteno da je natrijev hlorid greškom dostavljača juče završio u pogrešnom spremniku i izazvao hemijsku reakciju.

U bolnicu u Zaboku je primljeno 15 osoba, od kojih jedna ima poteškoće sa disanjem, dok su dvije prevezene u bolnicu u Zagreb.

Direktor Opšte bolnica Zabok Tihomir Vančina rekao je da je jedan pacijent smješten na odjeljenje intenzivne njege, dok je među hospitalizovanim i jedna maloljetna osoba /15/ koja nije respiratorno ugrožena.

On je objasnio da jedan pacijent ima većih teškoća sa disanjem, pa je na intenzivnom odjeljenju iz mjera predostrožnosti, a od ostalih pacijenata dvoje je na kiseoniku.

Većina pacijenata su turisti iz Slovenije, Italije i Holandije, prenijeli su hrvatski mediji.

Osobe su se, prema ranijim informacijama, većinom žalile na respiratorne i kožne smetnje, čak i opekotine.

Direktor Termi Tuhelj Vasja Čretnik objasnio je da je dostavljač hemikalija, koja se koristi za obradu bazenske vode greškom ulio kiselinu u pogrešan spremnik, pa je došlo do hemijske reakcije u vazduhu, koja se počela širiti prostorijama prema saunama i velnes centru.

On je istakao da situacija nema veze sa bazenskom vodom i da su odmah postupili u skladu s protokolom za nesreće i počeli s evakuacijom.

"Saosjećamo sa nastalom situacijom. Zahvaljujući čestim vježbama evakuacije i spašavanja nije došlo do ozbiljnijih posljedica po zdravlje gostiju", rekao je Čretnik.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм