Proslava krsne slave i Dana Rudnika

Čubrilović i Đokić istakli značaj RiTE Ugljevik za Srpsku

  • 24.11.2018. 16:07

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić prisustvovali su danas proslavi krsne slave i Dana Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Ugljevik" Svetog Stefana Dečanskog – Mratindana i poželjeli uspješan dalji razvoj ovog energetskog giganta koji proizvodi 30 odsto struje u Srpskoj.

Čubrilović je rekao novinarima da je, osim uspješnog poslovanja i velikog doprinosa privrednom razvoju Srpske, pred RiTE "Ugljevik" i nastavak tehnološkog usavršavanja i poboljšanja iskoristivosti kapaciteta. 

Ministar Đokić ukazao je na značaj ovog giganta za uspješno, kvalitetno i bezbjedno snabdijevanje građana Srpske električnom energijom, kao i mogućnosti proizvodnje viška struje i njene prodaje na tržištu, ističući da to stvara dodatni prihod i doprinosi poboljšanju opšteg ekonomskog stanja u Srpskoj. 

"RiTE `Ugljevik` je u fazi ozbiljnih reformi koje će biti nastavljene, a najvažnija promjena je da smo prije nekoliko godina donijeli važne odluke i ušli u proces odsumporavanja i ugradnje elektro-filtera, što je najveća posijeratna investicija na ovom području vrijedna 200 miliona maraka", rekao je Đokić. 

On je dodao da Republika Srpska time izvršava i jednu od vrlo važnih obaveza na doprinosu zaštite čovjekove okoline. 

"Očekujem da će RiTE `Ugljevik` uspješno poslovati i u narednim godinama i davati vidan doprinos ukupnom privrednom rastu Republike Srpske i njenoj stabilnosti", poručio je Đokić. 

Slavi preduzeća prisustvovao je i vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović koji je rekao novinarima da je RiTe "Ugljevik" jedan od najvećih privrednih kapaciteta Srpske čije uspješno poslovanje doprinosi cijeloj Republici, ne samo finansijski, nego i po zaposlenosti, s obzirom da veliki broj porodica dobija plate iz ovog kolektiva, direktno ili indirektno. 

On je ukazao da ovo preduzeće značajno doprinosi i budžetu opštine Ugljevik, gdje je prosječna plata po glavi stanovnika najveća u Republici Srpskoj. 

"Ovaj resurs treba njegovati i osavremenjavati, što i radimo kroz projekat ugradnje elektro-filtera koji je završen i proces odsupmporavanja koji je u toku, i ovakvim pristupom očekujemo da će ovaj objekat služiti za mnoge buduće generacije Reublike Srpske", ocijenio je Petrović. 

Vršilac dužnosti direktora RiTE "Ugljevik" Čedomir Stojanović je nakon lomljenja slavskog kolača u upravnoj zgradi preduzeća zahvalio svim zaposlenim, kao i "Elektroprivredi" i Vladi Republike Srpske na važnoj podršci za uspješan rad i razvoj preduzeća. 

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je u obraćanju nakon lomljenja slavskog kolača poželio prosperitet svakom radniku, preduzeću, Republici Srpskoj i srpskom narodu i istakao važnost jedinstva i sabornosti. 

"Crkva neprestano apeluje na jedinstvo naroda, da smo sabrani oko svoje Crkve i pravoslavne vere, a da političke nesuglasice rešavamo u bratskom razgovoru", rekao je vladika Fotije. 

Na dan Svetog Stefana Dečanskog vladika je ukazao na nemire na Kosovu i pozvao sve Srbe, bez obzira gdje žive, da poštuju kosovski amanet. 

"Bog dao da sačuvamo Kosovo, svetu srpsku zemlju, naš Jerusalim, koren i kolevku", rekao je vladika Fotije