Čistka u javnim preduzećima

Cvijanović: Biće još smjena i razrješenja

  • 26.10.2018. 19:24

Smjena će tek biti i u Vladi i javnim preduzećima, najavljuje premijerka i budući predsjednik Željka Cvijanović. Toga je, svjesna je, trebalo da bude više u prethodnom periodu, ali nije bilo prostora zbog političkih, ekonomskih, socijalnih i drugih izazova sa kojima se suočavala Vlada Republike Srpske. Ubjeđena je Cvijanovićeva da potezi rukovodstva Srpske neće ugroziti koaliciju. 

"Mislim da je u redu ovo što se radi, apsolutno. Ne gledam tu, mi imamo u koalciji, evo sad ćete vidjeti određenih razrješenja ljudi koji uopšte nisu kadrovi DNS-a. Uopšte. Vi ne možete nekome pokloniti maksimalno povjerenje, a da taj neko misli da mu je to palo s neba. Dakle, ovdje se mora promijeniti pristup. A taj pristup znači kada donesete stratešku o nečemu što je važno za društvo u kojem živite i koje vam je poklonilo povjerenje, u krajnjem slučaju, negdje gdje se nalazite, onda vi to ne možete posmatrati na način idem da se konsultujem s ovim, a ne mogu da se konsultujem sa drugima koji su odgovorni za stanje u društvu. Neće tako moći," rekla je Cvijanovićeva. 

Da bi smjena moglo biti još čuli su i u Željeznicama Republike Srpske. Zvanično o tome niko neće, ali nezvanično već na narednoj sjednici Nadzornog odbora, 20. novembra, Dragan Savanović, nakon sedam godina mogao bi da ostane bez fotelje. Na jučerašnoj sjednici Nadzornog odbora o toj temi se nije priČalo. 

"Nije bilo govora o smjeni s obzirom da ova Uprava, v.d. oni su vršioci dužnosti. Praktično njima mandat ističe za nekih 20-tak dana, tako da, vjerovatno će se tad raspravljati o smjeni. Mi ćemo podnijeti izvještaj o radu uprave s obzirom da je u ovom periodu obnovljena uprava i Dragan. Tu ima i pozitivnih efekata, pa ćemo iznijeti šta uprava radi, a većinski vlasnik, država, će odlučiti da li će biti ili neće smjene," kaže ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora ŽRS. 

Kako ATV saznaje i u narednim sedmicama moglo bi doći do pomjeranja DNS-ovih kadrova. Spekuliše se već dugo da bi direktor Puteva Srpske, Nenad Nešić trebao da bude razrješen, a ako ništa drugo zbog sukoba interesa, jer izabrani funkcioneri na nivou BiH ne mogu biti rukovodioci javnih preduzeća. Nenad Nešić kaže da njegova funkcija stoji na raspolaganju nadzornom odboru, stranci i Vladi u svako doba. O mandatu u Predstavničkom domu nije pričao, ako nista drugo ta pozicija sa sobom nosi i imunitet. I socijalista Risto Marić, mogao bi ostati bez fotelje, jer postoje indicije da bi u novoj preraspodjeli pozicija po koalicionom dogovoru Šume Srpske mogle da budu uzete socijalistima. I protiv Marića i Nešića podneseni su izvještaji. Iako se uglavnom priča o kadru DNS pa i socijalista, ima i SNSD-ih kadrova koji su promjenjeni ili će biti mjenjani, potvrđuje to premijerka.

"Nije nam ugrožena koalicija, evo ima i SNSD-ovih kadrova. Šta znači ugrožen je SNSD ako neko iz SNSD neće obavljati određenu funkiciju. Nije ugrožen, što bio bio. Što bi bila ugrožena neka druga partija, pa jesmo li mi to sve sveli na taj teren," rekla je Cvijanovićeva. 

Do sada smjenjen je DNS-ov, Dane Malešević, sa pozicije ministra prosvjete i kulture RS. On je četvrti visokopozicionirani DNS-ovac koji je ostao bez fotelje. Prije Maleševića, smijenjeni su DNS-ovci Daliborka Kerezović Damjanović, direktor ŠG “Vrbanja” Kotor Varoš, a za njom Đorđe Popović, direktor RITE Ugljevik, i Saša Panić, direktor Poslovne zone Banjaluka. Na lični zahtjev, razriješena je pomoćnica ministra finansija Republike Srpske, Radmila Mihić. Smjene su uslijedile nakon što je lider SNSD-a, Milorad Dodik poručio da će se pozabaviti svima onima koji su radili protiv interesa vladajuće koalicije tokom izbora, ili oni koji su ostvarili loše rezultate, a prvom čovjeku DNS-a, Marku Paviću, poručio je da mora da se riješi “mangupa” u svojim redovima.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм