Razgovori o stanju u energetskom sektoru

Delegacija Republike Srpske u posjeti State Department-u FOTO

  • 07.02.2019. 07:43

Delegacija Republike Srpske boravi u Vašingtonu u zvaničnoj posjeti State Department-u i Svjetskoj banci. 

Delegaciju, u kojoj je i v.d. Izvršni direktor za ekonomsko – finansijska pitanja u Elektroprivredi Republike Srpske Darko Milunović, predvodi pomoćnik ministra za energetiku u Vladi RS Milan Baštinac. 

U State Department-u danas su ih primili Kathleen Larkin iz Deska za BiH i Colin Cleary, Direktor za energetsku diplomatiju za Evropu u State Department-u.

Baštinac i Milunović su upoznali američke zvaničnike o stanju u energetskom sektoru Republike Srpske i BiH, kao i o aktivnostima Vlade Republike Srpske u okviru saradnje sa Energetskom zajednicom za jugoistočnu Evropu u cilju usaglašavanja legislative sa Trećim Energetskim paketom. 

Imajući u vidu da Republika Srpska ima značajan energetski potencijal, ovom prilikom prezentovani su projekti, u cilju privlačenja američkih investicija. Na sastanku su posebno naglašeni budući razvojni planovi Elektroprivrede Republike Srpske i mogućnosti investiranja u projekte zelene energije. 

Baštinac je informisao direktora Cleary-ja da je Vlada Republike Srpske potpisala Memorandum o razumijevanju sa američkom kompanijom New Generation Power (NGP) iz Čikaga o razvoju projekta Reverzibilne elektrane Buk Bijela kapaciteta 600 MW i investicione vrijednosti 370 miliona evra. 

On je američke zvaničnike upoznao i sa tim da će se delegacija Republike Srpske u sklopu posjete SAD sastati  i sa investitorom, predstavnicima Svjetske banke i Nujorške berze, koji su izrazili interes za finansiranje pomenutog projekta. Govoreći o opredjeljenju Elektroprivrede Republike Srpske, Milunović je posebno naglasio proces reorganizacije ERS-a u skladu sa Trećim energetskim paketom, koja treba da omogući bolje pozicioniranje kompanije u regionu i konkurentniji rad na otvorenom tržištu.

Predstavnici američke administracije su izrazili zadovoljstvo današnjim sastankom i spremnošću Vlade Republike Srpske i Elektroprivrede da ih informiše o budućim aktivnostima i razvoju saradnje sa američkim kompanijama u energetskom sektoru. 
 

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм