Energetska zajednica

Đokić: Srpska nudila rješenja za gas, Federacija pasivna

  • 25.01.2019. 16:53

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Banjaluci da je u skladu sa Ustavom BiH oblast energetike povjerena entitetima i da je Srpska ponudila da bude riješeno pitanje koje se odnosi na gasni sektor, a što zahtijeva Energetska zajednica.

"Znamo da imamo određene obaveze prema Energetskoj zajednici, čiju ulogu razumijemo, i sigurno je da smo u tom smislu bili veoma aktivni i nudili rješenja za razliku od Federacije BiH, koja je bila prilično pasivna i bez rješenja koja bi bila funkcionalna", rekao je novinarima Đokić. 

On je istakao da je Srpska predlagala adekvatna rješenja za gasni sektor. 

"Predložili smo da budu utvrđene izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji, tržišitu i prenosu električne energije i gasa čime bi pitanje gasa u BiH bilo uređeno, što je prihvatila Energetska zajednica. Međutim, FBiH je rekla da želi poseban zakon o gasu BiH, što bi bilo protivno Ustavu", dodao je Đokić. 

On je napomenuo da Energetska zajednica ne može tražiti od BiH nešto što nije definisano Ustavom. 

"Želi se politički uticati na Republiku Srpsku da prenese nadležnosti u sektoru gasa na nivo BiH, što je nedopustivo. Nadam se da niko prema BiH neće biti surov i kažnjavati je uvođenjem sankcija", rekao je Đokić.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)