Dan poginulih i nestalih

Dodik: Podržavam zahtjeve da Institut za nestala lica BiH bude ukinut

  • 15.09.2018. 13:24

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da podržava zahtjev porodica nestalih iz Srpske da bude ukinut Institut za nestala lica BiH, jer je u funkciji sprečavanja istine o stradanju Srba.

"Institut za nestala lica BiH nije trebalo ni formirati. Podržavam u potpunosti zahtjev porodica nestalih iz Republike Srpske, jer je ovaj institu formiran nasiljem", rekao je Dodik u Šargovcu kod Banjaluke. 

On je naveo da Iinstitut za nestala lica BiH ništa nije uradio u pronalaženju nestalih Srba. 

U Republci Srpskoj danas se obilježava Dan nestalih i poginulih u odbrambeno- otadžbinskom ratu. 

Predsjednik Srpske osvrnuo se danas i na izjave visokog predstavnika u BiH ocjenjujući da je Valentin Incko u službi muslimanskih nacionalnih interesa u BiH.

Povodom izjave Incka za "Blumberg" da svaka ideja da Srebrenica ne bude dio BiH mora biti zaustavljena i da su Bošnjaci vrlo strpljivi, ali da bi to bio povod za rat ako bi Srebrenica postala dio strane teritorije, Dodik je rekao da je Inckova uloga da čuva muslimanske nacionalne interese u BiH. 

"U Srebrenici su stradali Bošnjaci i Srbi, a stradanje je gotovo jednako. Razlika je samo što je stradanje Bošnjaka koncentrisano u kraćem periodu, a Srba u tri godine", rekao je Dodik novinarima u Šargovcu kod Banjaluke. 

On je podsjetio da je u kontinuitetu vršen zločin nad Srbima, što Incko nikada nije pomenuo, niti želio da vidi činjenice. 

"Kada govorimo o korupciji u BiH, onda su visoki predstavnici najviši vid korupcije. Nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun je kupio kuću od muslimana za 100.000 maraka, a kada je odlazio prodao je istim ljudima za 1,5 miliona KM, što je bio dogovor da ga isplate na taj način. Moguće je da će se i Incko pojaviti u nekom ovakvom obliku", dodao je Dodik. 

On je istakao da je Srebrenica u sastavu Republike Srpske. 

"Činjenica da Incko o Srebrenci priča na taj način, govori da oni razgovaraju i promišljaju o mogućem raspadu BiH. Inače, zbog čega bi to govorio. Ako je ta neka varijanta koja će se destiti, Srebrenica je u sastavu Srpske i tu će i ostati", rekao je Dodik.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм