Reagovanje predsjednika Srpske

Dodik: Predstavnici Srba u Sarajevu dopustili zabranu ulaska Prilepinu

  • 26.08.2018. 13:53

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je ruskom književniku Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH jer su to dopustili predstavnici Srba na niovu BiH.

Dodik je rekao da nijedna odluka na niovu BiH ne može da se donese ako je nisu zajedno donijeli predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata. Prema njegovim riječima, očigledno je da su oni sve prespavali ili su se saglasili. 

"Još to ne znamo, ali vjerujemo da su to namjerno uradili", rekao je Dodik u Stričićima, gdje prisustvuje centralnoj proslavi 53. "Kočićevog zbora". 

On je istakao da je i Kočić kao pjesnik zabranjivan i protjerivan iz Sarajeva, te da Sarajevo sada, na neki čudan način, ponovo zabranjuje književnicima i ljudima slobodne misli da prisustvuju "Kočićevom zboru". 

"Veoma mi je žao što se to desilo, ali se desilo zato što su ljudi poput Ivanića, Crnatka i ostalih koji sjede u ime Srba u Sarajevu, to dopustili, propustili ili ne znam ni ja šta učinili", ocijenio je Dodik. 

On je rekao da su se Ivanić i Crnadak na ovaj način eksponirali prema jednoj tako važnoj zemlji kao što je Rusija, te da su im opravdanja tipa "ja nisam znao" veoma nevješta.