Auto-put 9. januar

Dodik: Svaki novi kilometar autoputa znak da je Srpska bliže drugoj strani Drine

  • 02.10.2018. 19:26

Sat vremena vožnje – toliko je, od danas, potrebno od Banja Luke do Doboja. Posljednja dionica autoputa "Deveti januar", od Drugovića do Prnjavora, svečano je otvorena za saobraćaj.

Autoput ne znači samo infrastrukturu i vezu između opština i gradova. On donosi nova radna mjesta i investicije, poručuju iz javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske". Ponosni su, kažu, što su do kraja iznijeli dosad najkompleksniji infrastrukturni projekat u Srpskoj sa domaćom radnom snagom i izvođačima radova.

"Veliki projekat, u zadnjih pet godina koji se gradi. Veoma značajan za Republiku Srpsku. Veoma značajan za tri, četiri, pet opština kroz koje prolazi. Završavamo ga veoma uspješno. Srećni smo što će naši građani i vozači od danas moći da osjete sav kvalitet koji jedna ovakva saobraćajnica donosi", istakao je Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi RS".

Autoput "Deveti januar" ide kroz srce Srpske, a pored toga što je ekonomski isplativ, doprinosi i nacionalnoj integraciji, poručuje predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik kaže da je svaki novi kilometar autoputa znak da je Srpska bliže drugoj strani Drine i da je krajnji cilj infrastrukturno povezivanje sa Srbijom.

"Kada se završi, tamo na Drini, biće projekat nacionalne integracije, i mi ne treba od toga da bježimo. Želimo da, u narednih šest godina, od Doboja do Drine završimo autoput kroz Republiku Srpsku i time integralno završimo put koji se zove "9. januar", istakao je Milorad Dodik, predsjednik RS. 

Bitno je da svi putevi iz Srpske vode do Beograda, kaže ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić, koji je u svoje, i ime predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, čestitao građanima Srpske završetak izgradnje autoputa. Dačić kaže da, iako je u Srpsku došao kao ministar inostranih poslova, današnja posjeta svakako nema veze sa inostranstvom.

"Meni je uvijek nezgodno da dolazim u Republiku Srpsku zato što sam ministar inostranih poslova. A ovo nije inostrani poslovi, ovo su malo, kako da kažem, unutrašnji poslovi, naši unutar našeg srpskog naroda", naglasio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije. 

Otvaranju autoputa prisustvovali su i načelnici Laktaša i Prnjavora, kao i gradonačelnici Banjaluke i Doboja. Obren Petrović kaže da je jako srećan što su i Dobojlije dobile brzu poveznicu sa Banjalukom pa će, smatra, to jedinstvo u budućnosti biti još veće. Pohvalio je rukovodstvo Republike Srpske.

"Zahvaljujem se narodu Republike Srpske što je pomogao da se izgradi ovaj autoput. Ali, bez vizije predsjednika Republike, Milorada Dodika, bez Vlade Republike Srpske, na čelu sa Željkom Cvijanović, sigurno da to još ne bi uradili i ne bi izgradili", istakao je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja. 

Autoput Banjaluka – Doboj tek je početak, poručuju ministar saobraćaja i predsjednica Vlade Srpske. Vizija, kažu, seže još dalje.

"U našim strateškim dokumentima jasno su pozicionirani i drugi autoputevi, beze ceste, i moderne saobraćajnice koje treba da nas povežu i od Pala, Sokoca, da dođu do Vardišta, odnosno, opet do Srbije", istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS. 

"Ja se nadam da ćemo ovo nastaviti. Evo da najavim da već sledeće sedmice potpisujemo koncesioni ugovor sa kineskom kompanijom za izgradnju autoputa od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42,2 kilometra", istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS. 

Među okupljenima bio je i veliki broj građana koji su došli iz okolnih opština. Do autoputa se dovezao i Desimir. Novom dionicom provezao je i zastavu Republike Srpske.

"'92. godine, starom cestom sam upućen u ovome pravcu na probijanje Koridora. Nisam znao kud idem. A sad znam kud idem. I tu sam, spavati nisam mogao, čekao sam ovaj momenat, da ja sa autom, jer na otvaranju autoputa Laktaši – Drugovići sam isto to uradio", istakao je Desimir Kojić.

Završetkom dionice Drugovići – Prnjavor, Republika Srpska dobila je ukupno 106 kilometara autoputa. 

Autoput Banja Luka- Doboj dužine je 72 kilometra. Radovi su trajali nekoliko godina, a projekat je koštao 402 miliona evra. Plan je da Republika Srpska u budućnosti bude pokrivena mrežom autoputeva ukupne dužine od 420 kilometara. 

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)