U prednosti i Željka Cvijanović

Dodik ubjedljivo vodi ispred Ivanića

  • 14.07.2018. 19:12

Milorad Dodik ubjedljivo vodi ispred Mladena Ivanića. Kandidata SNSD i vladajućeg bloka podrzalo bi 45 odsto ispitanika. 

Počasni predsjednik PDP i aktuleni član predsjedištva dobio bi podršku 28 odsto anketiranih. Onih koji su još neodlučni ili nisu željeli da daju odgovor ima ukupno 23 odsto. 

U sve te procente uračunati su i stavovi Bošnjaka koji glasaju na izborima u Srpskoj. Prema procjenama tima koji je radio ovo istraživanje, njih oko 45.000 izaći će na izbore, a 90 odsto od tog broja podržaće Ivanića. Međutim, bez obzira na taj faktor, istraživači su izračunali da Dodik, u ovom momentu, ima prednost od 80.000 glasova.

Kada je riječ o izborima za predsjedniak Srpske, Željka Cvijanović može računati na 37 odsto anketiranih a njen protivkanidat Vukota Govedarica podrzava 28 odsto isptanika. Prvi put se u istraživanjima pojavljuje i treće ime. Za Nikolu Poplašena, koji je u periodu istaživanja slovio za izvjesnog kandidata SNS-a, bilo je četiri odsto anketiranih. 

Iznenađujući je procenat neodlučenih. Čak 31 odsto anketiranih nije sigurno kome bi dalo svoj glasu trci za predsjednika Srpske.

Što se tiče rejtinga političkih stranaka, najveću podršku ima SNSD 39,1 odsto. Osjetno zaostaje sa SDS 21 odsto podrske. Za treće i četvrto mjesto se bore DNS (9,7 odsto) i PDP (8,6 odsto). Na petom mjestu je usamljena SP (5,9 odsto). Zanimljivo je da je na šestom mjestu, među strankama sa sjedištem u Srpskoj, Ujedinjena Srpska (2,5 odsto) pretekla NDP (2,1 odsto). Za sve ostale, manje stranke koje izlaze na izbore, poput Prva SDS, Srpske napredne stranke i drugih, opredijelilo ukupno 7,4 odsto anketiranih. To je, prema nalazima istraživača, skromniji procenat nego u prethodnim analizama.

Interesantna je i struktura glasača za vodeće kandidate po regijama u Srpskoj. Dodik ubjedljivo vodi u svim izbornim jednicima osim u izbornoj jednici 6 - Bijeljina gdje je prednost Mladena Ivanića za oko 10 procenata. Najveću razliku u svoju korist Milorad Dodik ostvaruje u svojoj izbornoj jedinici Gradiška - Laktaši.Razlika između njega i Mladena Ivanića u toj izbornoj jednici je 32 procenta. Slično je uz nešto manju razliku u Banjaluci, Trebinju, Prijedoru, Zvorniku i Doboju.

Sličan omjer je i u trci za predsjednika Republike Srpske. Zeljka Cvijanović vodi u svim izbornim jednicima osim Bijeljine dok se u Istočnom Sarajevu vodi mrtva trka između dva vodeća kandidata za predsjednika Republike Srpske. 

Kada se svi ovi procenti preračunaju u poslaničke mandate, uključujući i kompenzacione, istraživači procijenjuju da će SNSD biti pojedinačno najsnažnija stranka sa 240.000 do 250.000 glasova, odnosno 34 mandata, što bi im, u zavisnosti od rezultata dosadašnjih partnera, dalo i mogućnost da formiraju novu vladajuću koaliciju sa samo jednom savezničkom partijom. Što se tiče kvote RS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, prema projekciji u ovom istraživanju, SNSD će imati sedam ili osam mandata, SDS od tri do četiri, DNS jedan ili dva, a zajednička lista PDP-NDP jedan mandat.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.