Sastanak Đokića i Antića

Dogovor o zajedničkoj izgradnji dvije hidroelektrane

  • 22.08.2018. 17:07

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Malom Zvorniku sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Aleksandrom Antićem o budućim projektima koje bi mogle da realizuju Srpska i Srbija u pogledu izgradnje novih energetskih objekata.

"Na ovaj način održavamo suštinu odnosa koji postoje između Republike Srpske i Srbije, a to je da na svakom području gdje je to moguće intenziviramo našu zajedničku aktivnost i saradnju", rekao je novinarima Đokić nakon sjednice Mješovitog energetskog komiteta, koja je održana u prostorijama Hidroelektrane u Malom Zvorniku. 

Đokić je izrazio uvjerenje da upravo resorna ministarstva u Vladi Republike Srpske i Vladi Srbije kroz aktivnost Mješovitog energetskog komiteta na najbolji način potvrđuju usmjerenost ka najboljoj saradnji između Srpske i Srbije. 

"Dogovorili smo se da na narednoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, koja će biti održana 29. avgusta u Trebinju, budu donesene odluke nakon kojih će se krenuti u izgradnju zajedničkih objekata u gornjem toku Drine, a to su hidroelektrane `Foča` i `Paoci`", najavio je Đokić. 

Ističući da Vlada Republike Srpske već duže vrijeme sprovodi aktivnost i na pripremi izgradnje Hidroelektrane "Buk Bijela", Đokić je rekao da je sve to u završnoj fazi i da će biti raspisan javni poziv za izbor izvođača radova na ovoj hidroelektrani. 

"U međuvremenu je usaglašeno i pitanje znatno veće snage Hidroelktrane `Buk Bijela`, koje će u odnosu na raniji plan od 93,5 megavata, sada imati instalisanu snagu 120 ili čak 125 megavata, što će u konačnom dijelu definisati projekat", pojasnio je Đokić. 

Đokić je naglasio da će, i pored toga što se intenzivno radi na realizaciji projekta "Buk Bijela", Srpska i Srbija zajedno na partnerskom principu graditi dvije nove hidroelektrane. 

"Mislim da nema ništa veće i važnije od toga da građani i Republike Srpske i Srbije vide da mi zajedno radimo, da smo na jednak način posvećeni daljoj izgradnji i jačanju odnosa i saradnje i kroz konkretna životna pitanja", rekao je Đokić. 

On je istakao da svaka investiciona aktivnost, svaki novi privredni objekat, doprinosi poboljšanju kvaliteta života građana i povećanju vrijednosti ekonomije. 

"Na taj način mi ćemo kao društvena i politička lica opravdati svoje uloge i povjerenje koje su nam građani dali da se brinemo za interese našeg naroda, odnosno jačanja i jedne i druge republike", rekao je Đokić. 

Đokić je naglasio da je drugo pitanje o kojem je razgovarano na Mješovitom energetskom komitetu bilo definisanje uređenja odnosa imeđu preduzeća "Gaspromet" Pale i "Srbijagasa". 

"To je pitanje koje je već duže vremena prisutno i mislim da smo sada na samom kraju rješavanja tog pitanja", dodao je Đokić. 

On je izrazio očekivanja da će nakon procjene vrijednosti kapitala uslijediti vrlo brzo potpisivanje ugovora kojim će biti uređeni odnosi između "Gasprometa" Pale i "Srbijagasa", čime će biti riješeno ovo otvoreno pitanje. 

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da su u prethodnom periodu definisani ključni pravci određenih projekata koji su interesantni za Republiku Srpsku i Srbiju. 

On je naveo da je usaglašen sporazum o izgradnji dvije hidroelektrane - "Foča" i "Paoci", koji vlade treba da ga odobre, te izrazio uvjerenje da će on biti potpisan u Trebinju. 

Antić je naglasio da će se ubrzano raditi sve neophodne studije i potrebna dokumentacija, a prema dosadašnjoj dokumentaciji riječ je o dvije hidroelektrane jačine 95 megavata, čija vrijednost iznosi oko 200 miliona evra. 

"Definisali smo i zajednički tim koji će raditi na ovim projektima, te korake koji su neophodni da bi se ovaj projekat razvijao", rekao je Antić i dodao da je dogovoren intenzivan i dinamičan pristup razvoju ovih projekata. 

On je dodao da će "Elektroprivreda Republike Srpske" i "Elektroprivreda Srbije" biti zadužene za razvoj ovih projekata, odnosno ove dvije hidroelktrane. 

Antić je podsjetio da je formiran Mješoviti energetski komitet Srbije i Srpske kao forma saradnje u oblasti energetike sa idejom da se unaprijedi energetska saradnja, da se zajednički radi na prioritetima energetske bezbjednosti i sigirnosti snabdevanja ključnim energentima, ali sa idejom da se jačaju odnosi i razvijaju zajednički projekti u interesu Srbije i Republike Srpske. 

Sastanku su prisustvovali i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Radmila Čičković, predsjednik Komisije za koncesije Srpske Radenko Đurica, generalni direktor "Gasprometa" Pale Milomir Draganić. 

U delegaciji Srbije bili su i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić, te predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić.  

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?