Željka Cvijanović

Dostignuti rekordni pokazatelji

  • 27.06.2018. 16:15

Premijer Republike Srpske Željka Cvijnović izjavila je danas da Vlada Srpske sa građanima radi na povećanju standarda, da su povećane plate i penzije i dostignuti rekordni pokazatelji.

"Idemo dalje, gazimo punim korakom i namjeravamo da trčimo u budućnosti. Demagogiju PDP-a slušamo godinama", rekla je novinarima Cvijanovićeva. 

Što se tiče izlaska Republike Srpske na međunarodno tržište kapitala, Cvijanovićeva je rekla da se prvo izađe na tržište i tamo pozicionira sa imenom Republika Srpska. 

"Drugi važan momenat jeste da ovladate procedurama i onda za kasnije emisije budete pripravni da znate šta radite i kako dolazite do konsultanta, ko vam vodi određeni posao, kako uspostavljate kontakte i slično. Ta lekcija je savladana", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je istakla da o priči PDP-a o penzijama neće da govori jer dok je predsjednik Vlade bio Mladen Ivanić to je bila jedina Vlada u istoriji Srpske koja je penzionerima isplaćivala penzije po koeficijentu 0,57. 

"To je bila bruka i sramota da od ono malo penzije kolika je bila nisu mogli prebaciti ni 60 odsto da isplate. Oni nisu kredibilni da kritikuju ovo što se dešava u oblasti penzija. Mi smo sa penzionerima napravili dogovor i ponosna sam što smo to uspjeli da realizujemo i svakih par mjeseci imali postepeno povećanje penzija i došli smo tu gdje jesmo, a što se tiče njih oni to mogu da računaju kako god žele", dodala je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da je Srpska 2016. godine imala najveći rast u regionu, viši od slovenačkog koji je bio 3,1 odsto, Federacije BiH koja je imala 2,9 odsto, Srbije 2,7, te Makedonije 2,4 odsto. 

"U prošloj godini smo imali rast od tri odsto i imali bi puno veći da nije bilo strašne suše koja je poharala sve i naše hidrologije koja je bila loša i načinila štetu kada je u pitanju funkcionisanje `Elektroprivrede` i naše privrede, ali i svega onoga što je posljedično bilo ugroženo. Po čemu je Srpska na ekonomskim aparatima ako nam je zaduženost 40 odsto, to je omiljena tema eksperata PDP-a bila čitav niz godina koji su prognozirali da neće biti plata, penzija da smo prezaduženi, a sada mogu vidjeti da smo manje zaduženi nego drugi i doći ćemo na stopu od 38,5", naglasila je Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da, što se tiče poređenja, neka se PDP uporedi sa periodom kada su upravljali sistemom i obećavali 40 hiljada do 50 hiljada radnih mjesta, "a onda se mogla vidjeti gluma koja je pratila sav taj cirkus". 

"Penzije su rasle, rašće, imamo dogovor sa penzionerima i znamo šta da radimo. Ne intersuje me računica PDP-a i što se tiče priče o aparatima ne da nismo na njima, nego smo u prošloj godini zabilježili rekordne rezultate, najveću stopu zaposlenosti, rekordnu pokrivenost uvoza izvozom od 71 odsto, a za vrijeme njihove vlasti to je bilo 38 odsto, i sada neki ekspert PDP-a treba da mi objasni da je 38 odsto bolje od 71", zaključila je Cvijanovićeva. 

Predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivić rekla je danas da će ova stranka tražiti od Vlade Republike Srpske spisak institucija i fondova koji su kupili obveznice Vlade u primarnoj emisiji, kojima se Srpska zadužila na međunarodnom finansijskom tržištu.  

Cvijanović je dodala da Vlada i organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata imaju zajednički prioritet - očuvanje Srpske, njene stabilnosti i institucija.

Nakon sastanka sa predstavnicima ovih organizacija, ona je naglasila da je Republika Srpska stalna, a ne promjenjiva ili privremena kategorija, te da su svi izrazili saglasnost da zajedno sa Vladom rade na jačanju i poboljšanju ukupnog ambijenta u Srpskoj. 

"Moja lična zahvalnost svima njima, s obzirom na to da su dali doprinos u svemu onome što smo kao Vlada radili. Bila sam prilično optimistična na ovom sastanku, a taj optimizam prističe iz činjenice da možemo da planiramo neke stvari koje su prije nekoliko godina bile nezamislive", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci. 

Ona je navela da je na sastanku bilo riječi o aktivnostima koje se provode na nivou svih organizacija, ali i tome kakve mjere je Vlada do sada sprovela i šta su planovi. 

"Sa zadovoljstvom sam kontatovala da je situacije u pogledu budžeta dobra, da sve ide prema planu, da nema nikakvih posebnih dugovanja, da će se sve ono što se odnosi na aktivnost ovih organizacija redovno izvršavati i da očekujemo podršku kada je u pitanju kreiranje nekih drugih programa i nečega što ćemo raditi zajedno u budućnosti", naglasila je Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, od posebnog interesa su i status borca i status porodica poginulih, kao i zapošljavanje ovih kategorija, u što je Vlada uložila dosta truda, a mnogo toga tek treba da se radi. 

"Sagledali smo sva prava koja imamo i ona koja eventualno treba uvoditi ili preurediti. Mislim da postoji dobra saradnja između Vlade i organizacija od opšteg interesa, svi su dobro došli u Vladu, svima su vrata uvijek širom otvorena. Mi smo upravo kroz te dobre kontakte i saradnju uspjeli da kreiramo mnoga dobra rješenja i zahvalna sam im za ovo što je postignuto", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da ne bi bilo lako postizati određene zadate ciljeve da Republika Srpska nije došla u fazu finansijske stabilnosti, što ne samo da olakšava život, nego omogućava da Vlada mnogo redovnije izvršava svoje obaveze prema svima. 

"Na sastanku nije bilo nijednog problematičnog pitanja u smislu naših međusobnih odnosa. Sve ove mjere koje smo provodili u prethodnom periodu govore da prepoznajemo potrebe ovih kategorija i njihovo partnerstvo sa Vladom je definitivno čvrsto i ostaće tako u narednom periodu", poručila je Cvijanovićeva. 

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Rajilić navela je da je svim organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republika Srpska prioritet. 

Ona je rekla da je prije tri godine zakonsko rješavanje problema žrtava torture bila misao, a danas je došlo do realizacije, te da je Vlada ispunila sva obećanja data ovim organizacijama. 

Na sastanku su bili i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, logoraša, ratnih vojnih invalida, Veterani Republike Srpske i drugi.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.