Nezavisni istraživač

Galijašević: Srpska će zaštititi bezbjednost građana

  • 04.03.2020. 14:17

Nezavisni istraživač Dževad Galijašević smatra da će Republika Srpska preduzeti sve potrebne mjere da zaštiti bezbjednost građana Srpske zbog najnovijeg talasa migrantske krize iz Turske.

"To podrazumijeva podizanje rezervnog sastava policije i Civilne zaštite Srpske radi obezbjeđivanja mira i stabilnosti na području Republike, jer ne postoje dogovori na nivou BiH o migrantskoj krizi, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović u potpunosti je prekinuo razgovore o njenom prevazilaženju", rekao je Galijašević u Banjaluci, gdje je prisustvovao javnom forumu bezbjednosti o temi "Istinom protiv (hibridnih) laži".

Kada je riječ o migrantskom talasu koji je izazvao turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, Galijašević navodi da je riječ o "antievropskom i antibosanskohercegovačkom talasu takozvanih migracija".

"Ovo nisu migranti, već poraženi vojnici "Al kaide" i "Islamske države" koji dolaze kao mehanizam Stranke demokratske akcije (SDA) da promijene vjersku sliku i dodatno naruše bezbjednost BiH", istakao je Galijašević.

On kaže da retorika "hibridnog rata" u BiH nikada nije ni stala protiv Republike Srpske ako se pogleda kako se pojedine aktivnosti kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma kvalifikuju kao dejtonski ili evropski put.

Galijašević je rekao da način na koji međunarodna zajednica tretira ovaj problem i na koji vrši napade i političku agresiju na Republiku Srpsku predstavlja pokušaj da se i taj dio BiH učini jednako nestabilnim i jednako nedržavnim.

"SDA se dozvoljava da mijenja Ustav i donosi rezolucije i deklaracije kojima javno politički zagovara promjenu Dejtonskog sporazuma na štetu ustavotvornosti Srba i Hrvata", istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, SDA je svjesno proizvela sukobe na nivou BiH da bi onemogućila razgovore o ozbiljnim temama u BiH.

"Mi se nalazimo u ozbiljnoj situaciji, jer oni žele ovakvu BiH i žele da krivicu adresiraju samo na jedno mjesto. Od devedesetih godina prošlog vijeka ništa se nije promijenilo u načinu tretiranja okolnosti u BiH", zaključio je Galijašević.

Predsjednik Udruženja "Istina i pravda" Dušan Šehovac rekao je da je cilj ovog udruženja da se govori istina o svim događajima u proteklom ratu i pokuša otvoriti dijalog sa bošnjačkom stranom i sa onom stranom u svijetu koja je prenosila lažnu medijsku sliku o Srbima.

"Arhiva Haškog tribunala i ona koju je odnio NATO mora biti vraćena Republici Srpskoj, da na osnovu tih dokumenata pokušamo prikazati pravu sliku događaja od 1992. godine do danas na ovim prostorima", istakao je Šehovac.

Veteran službi bezbjednosti Republike Srpske Neđo Vlaški rekao je da su učesnici foruma ukazali na nekritičko prihvatanje nametnute istine o karakteru rata, sudskih presuda i rezultata istraživanja nekih događaja.

Prema njegovim riječima, cilj je da se istinom, činjenicama razbiju laži.

U radu foruma učestvovali su predstavnici Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, Udruženja "Istina i pravda", nezavisni istraživač Dževad Galijašević.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.