Vlada Republike Srpske

Imenovani članovi komisija za Sarajevo i Srebrenicu

  • 07.02.2019. 13:02

Vlada Republike Srpske imenovala je danas članove međunarodnih i nezavisnih tijela - Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina.

Ministar pravde Srpske Anton Kasipović rekao je da se ekspertskim radom želi doći do relevantnih podataka i činjenica o stradanju u Srebrenici i Sarajevu. 

"Ovo je delikatno i teško pitanje, a komisije čine stručnjaci, znalci i neupitni humanisti. Vlada se, na osnovu prijedloga koje je dobila od Akademije nauka i umjetnosti Repbulike Srpske, ali i udruženja, odlučila za eksperte koji će činiti dvije komisije", rekao je Kasipović novinarima nakon sjednice Vlade Srpske. 

On je istakao da rješenja o formiranju komisija predstavljaju realizaciju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u kojima je jasno naglašena osnovna motivacija za njihovo formiranje, a to je jačanje povjerenja među narodima i obezbjeđivanje suživota naroda u budućnosti. 

Kasipović je napomenuo da će na prvoj konstitutivnoj sjednici komisija biti usvojen plan rada i na osnovu toga koncipirani i finansijski planovi, a da će snažna podrška u njihovom radu biti domaći eksperti, kao i potkomisije koje će činiti predstavnici ministarstava - unutrašnjih poslova, pravde, te rada i boračko-invalidske zaštite. 

"Osnovna potreba i ideja jeste da budu rasvijetljene sve činjenice u vezi sa stravičnim stradanjima. To mora biti urađeno radi žrtava i njihovih potomaka", dodao je Kasipović. 

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić naveo je da su članovi komisija iz 12 zemalja svijeta i da je predsjedavajući komisije za Srebrenicu Gideon Grajf, a za Sarajevo stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma. 

Kojić je istakao da će komisija za Sarajevo imati sedam članova, a za Srebrenicu devet, te da će konstitutivne sjednice ovih komisija biti održane u martu ili početkom aprila. 

On je naglasio da će Centar pružiti administrativno-tehničku i finansijsku podršku radu komisija. 

"Kakvi god da budu konačni izvještaji nezavisnih i međunarodnih komisija, koje će usvojiti i Vlada Srpske, moraju ih prihvatiti i svi narodi, jer su usmjereni ka istini i pomirenju", rekao je Kojić. 

Osim Grajfa, članovi Komisije za Srebrenicu su Adenrelo Sinaba iz Nigerije, Jukiosa Japa, Rodžer Bajat iz Australije, Zeng Ji iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Golbarh iz NJemačke, Lorens Almarfrens iz SAD i Marija Đurić iz Srbije. 

Članovi Komisije za Sarajevo, osim Izraelija, su Volter Manusek iz Austrije, Darko Tanasković iz Srbije, Lorens Almarfrens, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario.