Kako izgleda šumarski posao u Istočnom Drvaru?

  • 16.05.2021. 20:24

Praktično izgubljen u šumi, na obroncima Klekovače, leži Istočni Drvar. Tu živi 69 ljudi, što ga čini najmanjom opštinom u Srpskoj - ali u lokalnom šumskom gazdinstvu ima 111 zaposlenih. Većinom dolaze iz Drvara, ali i iz Banjaluke. Među tim Banjalučanima je Nebojša Jaćimović, šef proizvodnje. Pojašnjava nam sve faze svog posla.

 

- Sam sektor proizvodnje je formiran iz više faza - faza sječe, faza izrade, faza izvoza, faza obrojčavanja samih stabala na šuma panju. Izvoz tih istih stabala i otprema ka krajnjem kupcu – objasnio je Jaćimović.

U ovim šumama je najviše četinara, jele i smreče. Šumari rade po svim vremenskim uslovima, a ni divlje zvjeri nisu rijetkost. Ipak, uglavnom se boje ljudi i mašina - pa ih zaobilaze. Prije Nebojšinog posla, na terenu su bili projektanti, koji su odredili šta je za sječu. Duško Tubić već u sedam sati kreće na teren.

-  Ja vršim doznaku stabala za sječu. To je u suštini moj posao, idem po terenu, zavisnosti u kojim odjelima, koliko udaljeno. 2.03-2.09 Ovdje su jako dobro putevi otvoreni, pa uglavnom vozilom dođemo skoro do svakog odjela – ispričao Duško Tubić, projektant u ŠG "Klekovača-Potoci".

Ne tako davno, šumari su radili u neuslovnoj baraci, kroz čiji pod se moglo propasti na nekim mjestima. Sada imaju moderni objekat - naročito bitno ovdje gdje su snjegovi viši od metar redovna pojava.

- Ovaj objekat je završen 2020. godine, u septembru mjesecu, kada smo preselili u ovaj objekat, koji je zaista za ovo područje ovdje jako dobar. Samim njim smo obezbijedili radnicima kudikamo kvalitetnije uslove za rad – kazao je Milan Kecman, direktor ŠG "Klekovača-Potoci".

Nakon naročito teške prošle godine, ovo gazdinstvo je već na putu oporavka. Uz novu mehanizaciju, nadaju se da bi ova godina mogla biti bolja nego ikad.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)