Gubitaši se samo nižu

Šumska gazdinstva prikazala dobit, a posluju u minusu

  • Извор: АТВ
  • 03.08.2022. 19:00

Gubitaši u „Šumama Republike Srpske“ samo se nižu. Neka gazdinstva pokušavaju da zamažu oči javnosti kako posluju pozitivno, a u debelom su minusu. Jedno od njih je i „Vrbanja“ iz Kotor Varoši. Direktor je prikazao dobit od oko 3.300 KM. Međutim, kontrolom je utvrđeno da se gubici mjere brojkom većom od 260.000 KM. O tome danas nisu htjeli da pričaju. Kažu, ne mogu bez dozvole direktora „Šuma“.

Šta kaže direktor danas nije bilo moguće saznati. Iz ''Šuma'' nam je poručeno da Slaven Gojković danas nije tu, kao ni osoba koja je zadužena za odnose sa javnošću. Ranije je govorio da mu nije baš najjasnije otkud neki gubici i da se neke stvari, u preduzeću, nikada do sada nisu dešavale. 

Oglasio se neko iz Uprave Šuma, ili ne, postoje jasni podaci podaci o poslovanju. Oni kažu da je više od polovine šumskih gazdinstava u Srpskoj precijenilo zalihe na kraju prošle godine i nije uskladilo troškove sa prihodima. To bi Upravi trebalo da bude alarm za uzbunu, pogotovo nakon što je rečeno da nije baš najjasnije kako se to desilo i nakon što je interna kontrola odradila posao. Jasnije je otkud gubici. 

"Jedan od osnovnih razloga zbog kojih „Šume“ nemaju poslovanje možda onako kako javnost očekuje je u tome što „Šume“ imaju ograničenu proizvodnju, samim tim imaju i ograničene prihode, a istovremeno, ako posmatramo godine unazad, imamo značajan rast broja zaposlenih u „Šumama“, što naravno podrazumijeva značajno veća izdvajanja upravo po osnovu plata za te radnike“, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva ranije su poručili da reorganizacije u smislu funkcionisanja preduzeća neće biti. Zato će biti rastanaka sa pojedinim rukovodiocima gazdinstava koji su imali loš rezultat na kraju godine. Lanjsko poslovanje „Šume“ su završile sa samo 45 hiljada maraka. Devet gazdinstava poslovalo je sa gubitkom. U najvećem minusu, od milion maraka, bio je Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju iz Doboja. “Zelengora” iz Kalinovika imala je 990 hiljada a “Čemernica” iz Kneževa minus veći od pola miliona maraka. Valjalo bi da u Upravi povedu više računa i o suzbijanju bespravnih sječa, krađa i nelegalnog prometa drvnih sortimenata. Od 625 kontrola, koliko ih je inspekcija izvršila u prvih šest mjeseci, u 264 su utvrđene nepravilnosti.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!