Klokić: Snima se dokumentarac o Grcima koji su primili srpsku djecu

  • 24.07.2020. 09:28

Prva klapa dokumentarca koji će na male ekrane donijeti priču o nevidljivim herojima Grčke koji su tokom ratnih devedesetih godina prošlog vijeka ugostili na hiljade srpske djece pala je prije nekoliko dana, a emocije sa snimanja nikoga nisu ostavile ravnodušnim, rekao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Klokić je naveo da dokumentarni film nastaje na svjedočenjima Grka koji su glavni akteri tog djela.

"Filmom želimo predstaviti grčku stranu priče, odnosno kako je pomoć koju su pružali našem narodu tokom građanskog rata u BiH doživljena u očima Grka, kako su se osjećali kad su primili djecu bez roditelja, uplašene mališane koji nisu ni znala grčki jezik", rekao je Klokić za "Glas Srpske".

Očekuje se da film bude završen u toku sljedeće godine, a postoji mogućnost da bude snimljen i u formi serijala jer se javilo mnogo ljudi.

"Prvo snimanje bilo je u mjestu Ormilija na Halkidikiju i izazvalo je dosta emocija, jer je sticajem okolnosti na setu bila djevojka čiji je otac poginuo, a koju je 1995. godine ugostila grčka porodica čiju smo priču snimali. Svima je ostala u sjećanju rečenica koju je taj dan izgovorila: `Nekad nešto gubimo, a nešto dobijemo. Ja sam izgubila oca, ali mi je Bog podario novu porodicu u Grčkoj`", prenio je Klokić.

Klokić je dodao da je na ideju za pokretanje kampanje došlo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj s ciljem da se još više ojačaju srpsko-grčke veze, ali i da se ovaj humani gest grčkog naroda nikad ne zaboravi.

On kaže da su nakon objave videa u kojem su pozvali grčke humaniste i dobrotvore koji su tokom rata ugostili djecu iz Srpske da ih kontaktiraju, prvog dana dobili mnogo pozitivnih reakcija, koje sada stižu svakodnevno, te da se već javilo više od 200 ljudi, kako Grka koji su ugostili srpsku djecu, tako i mladih koji su bili u Grčkoj.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da je 20.000 djece iz Srpske devedesetih godina boravilo u Grčkoj.

Klokić je istakao da su veze između grčkog i srpskog naroda neraskidive, te podsjetio na pomoć Grka Srbima kroz istoriju.

On je naveo da je ova kampanja već sada, za desetak dana trajanja, iznjedrila nove projekte, o kojima će javnost blagovremeno biti obaviještena.

"U dogovoru sa Predstavništvom Srpske u Grčkoj planiramo sljedeće godine, ukoliko nam dozvoli situacija sa virusom korona, organizovati veliko okupljanje grčkih i srpskih porodica, i da označimo jedan dan u godini koji bi bio posvećen ovoj nesebičnoj pomoći grčkog naroda", rekao je Klokić.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)