Održana prva sjednica

Konstituisano Vijeće naroda, Nada Tešanović predsjedavajuća

  • 12.12.2018. 19:20

Vijeće naroda Republike Srpske danas je zvanično konstituisano. Na prvoj sjednici, Vijeće je dobilo rukovodstvo - za predsjedavajuću je ponovo izabrana Nada Tešanović, iz reda hrvatskog naroda.

Potpredsjedavajući će biti Bošnjak Dževad Mahmutović, Srbin Vojislav Gligić i Jovana Čarkić iz reda ostalih. 

"Imali smo prvu sjednicu klubova, odakle su predlozi i došli. Vijeće je podržalo i izbor predsjedavajuće i potpredsjednika, nije bilo rasprave - glas tamo ili ovamo, ali sa velikim brojem glasova svi smo izabrani", istakla je Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske.

Kako saznajemo, nijedan Klub nije pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o republičkoj upravi - što znači da nema više prepreka za osnivanje novih ministarstava u budućoj Vladi. 

Koristićemo sve zakonske mehanizme da branimo prava Bošnjaka, ali dijalog i kompromis nemaju alternativu - poručio je potpredsjedavajući iz reda Bošnjaka, Dževad Mahmutović.

"Mogu da obećam da ćemo pokušati da u pripremama zakonskih rješenja, i svega onoga što prolazi kroz skupštinu, a što je nakon toga nadležnost Vijeća naroda, da ćemo da razgovaramo, da pokušamo dogovarati te stvari. Da bi bilo što manje potrebe za aktiviranjem mehanizma vitalnog nacionalnog interesa", istakao je Dževad Mahmutović, potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske.

Nakon što je vladajuća većina ostvarila ubjedljivu pobjedu na izborima, sve glasnije se počelo pričati o ustavnim promjenama, pa i o ukidanju Vijeća naroda - za šta je potrebna većina u sva četiri kluba u Vijeću. Za sada nije realno pričati o ustavnim promjenama u Srpskoj, smatra Vojislav Gligić, potpredsjedavajući Vijeća iz reda srpskog naroda.

"U Vijeću naroda neće biti moguće vršiti izmjene Ustava, koje ne budu dogovorene sa sva tri konstitutivna naroda. Tako da ja realno ne mogu da pretpostavim, osim dogovora, zajedničkog dogovora i konsenzusa, kako se može ukinuti Vijeće naroda ili kako se može ovog trenutka promijeniti Ustav Republike Srpske", istakao je Vojislav Gligić, potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske.

Po Ustavu, u Vijeću naroda sjedi po osam Srba, Hrvata i Bošnjaka, i četiri predstavnika ostalih. Novi članovi Vijeća su, između ostalih, lider SDS-a Vukota Govedarica i njegov nekadašnji stranački kolega, a sada potpredsjednik DNS-a Ognjen Tadić - oba bivši kandidati za predsjednika Srpske. Među delegatima su se našli i drugi bivši SDS-ovci - NDP-ov Vojislav Gligić, kao i Slavko Dunjić iz Ujedinjene Srpske.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.