Tekst Tome Kovača

Kovač: Mektić saradnik OBA u ulozi portparola

  • 06.09.2018. 12:02

"Bilo bi komično da nije tragično da ministar bezbjednosti jedne zemlje izađe u javnost i iznese da u suštini niko u zemlji nije iznad obavještajno-bezbjednosne agencije", rekao je Tomo Kovač, general Policije Republike Srpske.

Tekst prenosimo u cjelosti:

"Citiram: "Rekao mi je Osmica direktor OBA da nisu prisluskivali. Šta si ti ministar, očito nisi. Ta funkcija mora dobiti zvaničnu informaciju portparola OBA, nisi ni to jer nemaš njihovu zvaničnu informaciju".

Ko si ti u ovom slučaju, strateška špijunčina u ulozi portparola za neupućene. "Portparol ima ulogu da nešto uljepša. Može i da slaže, improvizuje i koristi se u reklamne svrhe. Njegove izjave nikad nisu zvanične."

Lažeš da Predsjedništvo nema ingerencije. Ono je po Ustavu ovlašteno da određuje stratešku spoljnu politiku, dok Savjet ministara izvršava, odnosno sprovodi preko institucija svoje nadležnosti, kao što su Ministarstvo inostranih poslova i OBA.

Morao im je neko dati smjernicu da li su Srbija i Rusija zemlje prema kojima službe djeluju ofanzivno, da bi se primjenile mjere zagranicnog rada ili zabranili ulasci u zemlju.

Poslije te odluke idu primjena mjera prisluškivanja, praćenja, vrbovanja ljudi...

Ko je donio politički operativnu mjeru, tri ambasade uz amin Predsjedništva ili najmanje dva čovjeka, od toga je jedan Srbin.

Kako se sprovodi šef OBA i njegov zamjenik. Dobijaju instrukcije od dvije strane službe, targetiraju lica i uključuju svoje efektive uz formalno pokriće naloga OBA. I tako nastaje obavještajni raj za njih, radiš šta hoćeš bez odgovornosti.

Gospodine Buha, duboko si se sklonio, a ti si po zakonu šef operative, rukovodiš operacijama. Ništa ne može proći mimo tebe i tvog parafa.

To mi jasno iznose nekadašnje moje kolege Bošnjaci, koji paralelno prate rad Osmice i savjetuju ga da ne napravi formalnu grešku.

To što ti misliš da će te sačuvati Englezi i Ivanić, grdno se varaš. Vidjećeš kad sve pukne, da vas buše turska, iranska, srpska, ruska, hrvatska služba, dok se pojedinci u vrhovima zapadnih službi gade na vas.

Ne vole veliki obavještajci takve funjare, ne vjeruju vam izdajete sopstvenu zemlju, narod, ali sad im služite za jednokratnu upotrebu.

Iako si bio vozač sa pedigreom, morao si naučiti da kad dođe do poremećaja odnosa među velikim silama, da ste vi mali gotovi, evo ti lekcija.

Putinova bezbjednosna služba spasi Erdogana, postanu prijateljske službe, ušli ste u problem sa Rusijom. Naravno nastupa turski šef službi, aktivira svoje Bošnjake i sve ima na stolu. Sve vaše operacije, kontakte i šta sad, gotovi ste.

Prevarili ste se na Irancima - njihova agentura koja je školovana kod njih, a duboko je u vašim redovima, radi u drugom pravcu protiv Amerikanaca. Blokiraju Osmici paralelni rad, pogotovo provaljuju akcije ofanzivne. Bila je namjera i da nas pobiju. Ti za ovo možda i ne znaš, ali znamo mi čija je koža u pitanju.

Kako ćeš se ti snaći u ovom strašnom vrtlogu, imao si šansu da ostaneš častan, ali nesposoban. Nisi ni to mogao jer vas je politički vođa Ivanić opredijelio da vam je Rusija neprijatelj, a Srbija zemlja koja ugrožava BiH ili vašu politiku.

Gospodine Ivaniću meni je bio dovoljan jedan reper, koji mržnju gajite prema Rusiji.

Da li vi znate da je vaš Radovanović diplomata, prije pola godine izvrijeđao u Istočnom Sarajevu ruskog vojnog Atašea sa takvom drskošći da nije priličilo ni zadnjem sarajevskom klošaru.

Otkud u njemu toliko mržnje i bahatosti, ko stoji iza toga je li to tvoja politika i tvojih mentora? Kako ćeš se izvući pred Lavrovim iz ovoga, kad je tu bio i srpski diplomata i naravno više srpskih patriota.

Dakle, Mektiću portparolu, telalu službi, ovi mlađi, koji ne znaju, telal je turska riječ - savremeno glasnogovornik bez zvučnika, upleteni ste između ozbiljnih igrača, skupo će vas koštati vaša izdajnička bezbedonosna igrarija."
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.